RYCO potpisao prve ugovore s odabranim organizacijama i školama u Bosni i Hercegovini

31 maj

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) je danas potpisao ugovore sa šest (6) organizacija civilnog društva I škola u Bosni I Hercegovini koje će podržati u organiziranju prvih omladinskih razmjena u regiji, kao dobitnike sredstva RYCO prvog Otvorenog poziva.

Prisutnima se obratila  Mirela Alihodžić, šefica Odsjeka za mobilnost i mlade pri Ministarstvu civilnih poslova BiH kao i Berina Bukva, koordinatorica lokalnog ureda RYCO u BiH. Potpisivanje se održalo u zgradi Parlamentarne skupštinene BiH.

Gđa Alihodžić je kazala kako su vlade u regiji prepoznale da dijele mnoge sličnosti u našim historijama I imamo jasan interes za saradnju i stvaranje stabilnih društva koja grade povjerenje među narodima I osiguravaju bolju egzistenciju u regiji. Čestitala je predstavnicima organizacija i škola te naglasila da će podržani projekti sigurno omogućiti mladima u regiji da se bolje upoznaju, naprave nova prijateljstva i zajedno se uključe u regionalne dijaloge koji će doprinijeti stvaranju bolje budućnosti za sve.

Gđa Bukva je ukratko prezentirale rezultate prvog RYCO Otvorenog poziva i naglasila da je cilj RYCO-a da podrži inicijative koje doproinose pomirenju i radu na dialogu i saradnji u regiji. Naglasila je da je od ukupno 421 zaprimljene aplikacije na prvom Otvorenom pozivu, 56 aplikacija bilo iz BiH, od čega je 51 aplikacija pristigla od strane organizacija civilnog društva, a 5 aplikacija od škola.

Događaju su prisustvovali i predstavnici Njemačke i Francuske ambasade u BiH, gđa Natascha Garloff-Jonkers i gosp. Emmanuel Mouriez, koji  su čestitali odabranim projektima i iskazali zadovoljstvo što će podržati rad RYCO i u narednom periodu.

Odobreni projekti u BiH na prvom RYCO Otvorenom pozivu su:

  1. Udruženje Mladi za mir – Sarajevo
  2. NVO “EKO ZH” -Društvo za zaštitu okoliša i kulturno povijesnog naslijeđa Zapadna Hercegovina – Široki Brijeg
  3. Udruženje “DIS – POZORIŠTE MLADIH” – Banja Luka
  4. JU Prva gimnazija – Sarajevo
  5. JU Gimnazija “Musa Ćazim Ćatić” – Tešanj
  6. Fondacija “OBRAZOVANJE U AKCIJI” – Sarajevo
(Visited 298 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments