RYCO: Izabrana omladinska predstavnica BiH u Regionalnom uredu za saradnju mladih

31 jan

Regionalni ured za saradnju mladih (RYCO) je prva konkretna inicijativa 6 država Zapadnog Balkana da uspostave trajnu saradnju mladih u regiji i kreiraju posebnu strukturu koja će moći da finansijski podržava omladinske projekte.

Čitav ovaj proces pripreme trajat će do proljeća kada će biti i zvanično otvoren glavni ured u Tirani sa pet ogranaka u ostalim zemljama. U aprilu 2017. godine očekuje se i prvi poziv za projekte omladinskih razmjena.

road-to-ryco-logo

Što se tiče Bosne i Hercegovine ispred institucija države član Upravnog odbora je Ministar civilnih poslova BiH (u čijem portfoliju se nalazi i međunarodna saradnja po pitanju mladih). Drugi konkurs za omladinskog predstavnika je zatvoren nedavno, a u dabiru sudjeluju Omladinski savjet Republike Srpske i Vijeće mladih Federacije BiH uz finalnu potvrdu od strane Vijeća ministara BiH.

Nakon otvaranja Javnog poziva, te zaprimanja prijava svih zainteresiranih, Komisija je održala intervjue sa svim kandidatima i kandidatkinjama. Prema odluci Komisije, izabrana je Danijela Topić iz Banja Luke. Na 89. sjednici održanoj 25.01.2017. godine, Vijeće ministara Bosne I Hercegovine je imenovalo Danijelu Topić kao predstavnicu omladinskih nevladinih organizacija iz BiH.

nela

Nakon izbora Danijela Topić je izjavila:

“Smatram da je osnivanje Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RCYO) jedna od najznačajnijih smjernica u orijentaciji mladih na ovim prostorima, jer samo udruživanje u tom obimu, podrška koja stoji iza RYCO-a kao i zajednički ciljevi svih potpisnica sporazuma predviđaju uspješnost same ideje, ali i progres kad su u pitanju mladi na ovim prostorima.

Sama ideja kontruktivnog pristupa sjećanju i podsticanje pomirenja, promovisanje tolerancije, interkulturanog učenja, socijalne inkluzije, je vrlo prijemčiva u Bosni i Hercegovini, te iz tog razloga smatram da BiH može velikim dijelom da uzme učešće u aktivnostima RYCO-a naredni period.
Kako sam izabrana za predstavnika omladinskih nevladinih organizacija ispred BiH za Upravni odbor RYCOa, smatram da je moja dužnost veliko zalaganje, srčanost, upornost, kreativnost, potkrijepljeno prethodnim sličnim i kvalitetnim iskustvom.
Nastojaću da svojim aktivnostima, što jasnije predstavljam glas BiH omladine u RYCOu, ali i takođe da predlažem razumne i konstruktivne ideje, koje bi doprinijele razvoju mladih u našoj državi ali i regionu.”

Info platforma Hoću.ba kroz saradnju sa Francuskom ambasadom redovno prati proces početka rada „Rajka“ (eng. RYCO), te će u narednim sedmicama predstaviti omladinske delegate, način upravljanja ureda, savjete za kreiranje projekata u regiji i sl. korisne sadržaje.

Za više informacija o procesu nastanka RYCO-a, njegovom statutu, kao i samom konceptu šta će podržavati ovaj ured posjetite stranicu: www.roadtoryco.com.

france-logo

(Visited 516 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments