Riješi se negativaca na poslu: Od tračera do vječitih kasnilica

23 jun

Teško je ostati pozitivan ako je prvo što čujete: “Ovaj projekt je nemoguće ostvariti”, “Nema šanse da na vrijeme završimo”.

Kad kolega počne s uobičajenim žalopojkama, ponudite mu pomoć jer neki zapravo to i traže. No ako je odbije ili nastavi s kukanjem, to je znak za povlačenje. Suosjećanje će i vas s vremenom pretvoriti u negativnu osobu pa umjesto: “Da, slažem se” ili “Razumijem”, kažite: “Ma, možemo mi to”.  Pod svaku cijenu izbjegavajte pitanja poput: “Zašto to misliš” jer će vas samo zasuti sa svojim “argumentima” i povući vas u začarani krug negativnosti. Okružite li se uz to kolegama koji dijele vaš stav, “negativac” nema šanse, a i vi nećete sami nositi teret. Redovito ignorirajte njihove negativnosti, ali pozitivne izjave entuzijastično hvalite i potičite.

Kraljice drame negativnim stavom i ponašanjem crpe kolegama energiju

Problem: “Ovo je preteško, ja to ne mogu”, “Ne radi mi se”, “Svi ćemo dobiti otkaz” i slične negativne izjave najdraže su riječi kraljica drame. Gotovo svaki ured ima bar jednoga takvoga kolegu koji u svemu vidi negativno, a i najmanji problem pretvara u krizu.

Rješenje: Nije da takve osobe ne vole svoj posao, nego su im stalno žaljenje i negativni stavovi prešli u naviku. Zato im izbjegavajte govoriti loše vijesti ili uopće bilo kakve. A ako se i dogodi nešto loše, bježite od njih što dalje.

Uredski ‘lopovi’ i ulizice samo čekaju da vam zabiju nož u leđa

Problem: Prihvaćaju svaki projekt, stalno traže priliku da se dodvore šefu i kimaju glavom na sve što kaže. Takvi kolege napravit će sve da se svide šefu, osobito na račun drugih, “prodaju” tuđe ideje kao svoje te preuzimaju zasluge za tuđi posao kad god vide korist u tom.

Rješenje: Pretvarajte se da tražite njihov savjet na način da se osjećaju važnima – možda vam zaista pomognu nositi se sa šefom. No imajte na umu da će sve što im kažete odmah biti prijavljeno i vašem šefu.

“Odugovlačitelji” i “odgađivači”

Problem: Njima rokovi ne znače ništa više od običnih brojeva. A zbog stava “u posljednji tren” usporavaju kolege.

Rješenje: S ovakvim kolegama najlakše ćete se nositi ako ih stalno podsjećate na rokove – toliko često dok im ne počnu izlaziti na uši. Ako ni to ne uspije, obavijestite sve da ste vi završili svoj dio posla te da kolega svoj dio još nije odradio. Negativci uvijek gube Energiju ne crpe samo kolege koji “crno” razmišljaju, nego i oni koji se prave da sve znaju, oni koji misteriozno nestaju kad ima najviše posla te iritantni kolege koji stalno lupaju, zvižde ili se deru na telefon cijeli dan.  Dežurnu žrtvu dovoljno je upitati: “Kako si” i odmah će vas zasuti izjavama poput: “Ah, ja uvijek dobijem najviše posla” ili “Nitko drugi ništa ne radi”. Neki jedva čekaju početi glumiti žrtve, a vrlo često nisu ni svjesni svojih loših ili nikakvih radnih navika. Zato izbjegavajte druženja s takvim ljudima, no ako baš “zaglavite” s njima, radije ih pitajte koji su film pogledali ili mogu li vam preporučiti dobru knjigu. S kim i koliko vremena provodite, utječe i na vas kao zaposlenika pa bez imalo ustručavanja odbijte ići na pauzu s dežurnim tračerima, lijenčinama ili pametnjakovićima.  A one koji vas živciraju iritantnim navikama poput lupanja ili glasna žvakanja pokušajte ignorirati. I što više se družite s optimističnim kolegama jer doza pozitivca, baš kao i u matematici, poništit će negativce.

“Kasnilice” baš uvijek imaju spremne izgovore za kašnjenje

Problem: Uvijek kasne na posao, preskaču važne sastanke, odlaze na duge ručkove, propuštaju rokove, odlaze s posla ranije, no nikad ih nitko ne proziva zbog toga. Za kašnjenje su im uvijek krivi promet, bolesni ljubimci, bake na samrti, problematična djeca…

Rješenje: Teško je vjerovati kako neki kolege imaju gotovo svaki dan problema s autom, kako zaglave u prometu ili im nešto iskrsne kod kuće. No koliko god vam to smetalo, pokušajte ignorirati jer će, prije ili poslije, šef primijetiti kašnjenje te ih pozvati na red. Svakako izbjegavajte raditi na poslovima s takvim ljudima jer ćete sve napraviti sami.

Iritantni kolega izluđuje sve oko sebe

Problem: Nepodnošljivi kolega lupa po stolu bez razloga, glasno tipka, zviždi ili satima pucketa prstima, i to sve dok glasno razgovara na telefon o privatnim stvarima. Drugi, pak, glasno žvaču, grickaju ili ispijaju pića.

Rješenje: Katkad je nemoguće ignorirati takve kolege, no iako biste ga najradije gađali svime što vam se nađe pri ruci, pokušajte se isključiti ili odmaknuti dok ne prestane s trenutačnom “aktivnošću”. Uvijek ga možete i na lijep način upozoriti na njegove iritantne navike.

Lijenčine često prolaze nekažnjeno

Problem: Dok vi “crnčite” cijele dane, lijenčine surfaju internetom, “vise” na društvenim mrežama, chataju, pišu e-mailove ili razgovaraju s prijateljima, skiću se uredom i izvan njega te ih nikad ne vidite da zaista rade.

Rješenje: Ovakve je kolege teško ignorirati jer biste im najradije dali otkaz da možete, no često ne možete poduzeti baš ništa u vezi s tim. Ako njihovo ponašanje izravno ne utječe na vaš posao, ignorirajte ih, no ako počne utjecati i sav posao pada na vaša leđa, požalite se nadređenima.

Pametnjakovići frustriraju svojim naslađivanjima

Problem: “Znao sam da će se to dogoditi”, “Ja bih to napravio ovako”, “Bolje ćeš napraviti ako”… omiljene su izjave uredskih “sveznalica”. Uz to, stalno vas ispravljaju te kritiziraju svisoka.

Rješenje: Kad vam “pametnjakovići” ponude mišljenje, lijepo im zahvalite i kažite kako ćete razmisliti. I zapamtite da sigurno niste jedini u uredu koje terorizira superiornim ponašanjem. Stalno kuka i ništa mu nije po volji

Problem: Kava im nikad ne valja, šef je nerazuman, nitko nema pojma o poslu, tvrtka je u velikoj krizi i ostale žalopojke ne samo da su depresivne nego i vi možete doći na loš glas provodite li vrijeme s tako negativnom osobom.

Rješenje: Budite ono što ne podnose – optimist. Sljedeći put kad počnu glasno kukati, predložite im da situaciju sagledaju s vedre strane te se naoružajte pozitivnošću. Kad vide da u vama neće naći “negativnog” sugovornika, pobjeći će u trenu u potrazi za sljedećom žrtvom.

Na meti uredskih tračera jednako su istine i laži

Problem: Tračeri pričaju o svemu, bila to istina ili ne. Oni znaju tko je s kim u vezi, sve negativno o kolegama jer “žive” za tračeve. Iako su vam ponekad zabavni, obratite pozornost na to zanimaju li se indirektno i za vaš život jer sigurno to rade.

Rješenje: Kako ne biste postali tema dana, klonite se takvih kolega. Nemojte ih upozoravati na moguće negativne posljedice ogovaranja jer će vas smatrati ukočenima, a tako ćete se zasigurno naći na “udaru”. Ako vas je takav kolega uspio uvući u tračanje, radije ogovarajte poznate osobe nego kolege. Uđe li, na primjer, u prostoriju dok razgovarate s kolegama, naglo prekinite razgovor.

Akta.ba

(Visited 248 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments