Reci stresu bye-bye!

24 mar

Svi znamo kako srednjoškolski dani mogu biti naporni. Testovi, kontrolni radovi, ispiti, nekako nam se čini da nam sve dolazi odjednom i nekada nam jednostavno bude previše svega.

U ovom članku donosimo vam nekoliko načina kako da se riješite bespotrebnog stresa, te da budete što produktivniji!

shutterstock_109809197b

1. Spavaj! Nedavno istraživanje je pokazalo da spavanje po danu (15-20min) će te napuniti potrebnom energijom te osvježiti pamćenje. No, čuvaj se dobro! Ako spavaš više od 20min, ponovno si na početku..

2. Nagradi se. Učio si čitav dan? Osjećaš se kao robot? Odaberi neku aktivnot koja je samo tvoja. Pogledaj film, čitaj, slušaj najdražu muziku. Ne samo da ćeš si poraditi na samopouzdanju, već ćeš se i opustiti.

3. Pripazi na kofein. Možda ti izgleda kao dobra ideja da popiješ koju šoljicu kafe jer pred sobom imaš cjelonoćno učenje, no može opasno da ti našteti. Malo kofeina je u redu za razbuđivanje. Previše kofeina šteti, jer kad ispari, umor je još teži, a uz to si dodatno iziritiran.

4. Vježbaj. 30-60minuta vježbe dnevno smanjuje stres i povećava energiju. 1h vježbe je samo 4% tvog cjelokupnog dana. Čuvaš zdravlje, liniju, a usto je i odličan antidepresiv. Umjesto na dečku/curi, sav svoj bijes iskali na vježbama. Smirivanje za 10!

5. Ustani. Sjediš čitav dan za knjigom, osjećaš da ti je svaki mišić utrnuo, ustani svakih sat vremena na 2 minute kako bi se opustio i procirkulirao.

Ovaj tekst je nastao na osnovu saradnje Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini i portala Hoću.ba.

(Visited 166 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments