Rasturio maturu i ide na Cambridge: “Naše škole ne žele obrazovati, nego ukalupiti u prosjek”

29 jul

Filip Marijanović maturant je XV. zagrebačke gimnazije. Na maturi je ispite iz fizike i matematike riješio 100 posto. Odličan je bio iz engleskog i hrvatskog na višoj razini. Upravo ovi rezultati, piše Srednja.hr, ali i uspjesi na brojnim međunarodnim olimpijadama, Filipu su osigurali mjesto na jednom od najboljih svjetskih sveučilišta.

“Škole nemaju za cilj obrazovati učenike, već ih samo ukalupiti u prosječnost, više se nikoga ne uči da razmišlja za sebe. Nadarene i one koji izraze želju za učenjem se rijetko, ako uopće potiče. Također se ne pomaže dovoljno onima koji ne uspijevaju. Kao posljedica toga sve više se dodatno plaćaju instrukcije koje ‘zamjenjuju’ školu. Smatram da je dobro što se u osnovnoj školi uči opće znanje, ali isto tako nije realno da učenici imaju pet iz svakog predmeta”, kritizira Filip naš školski sustav.

Ide na Cambridge

Filip je, inače, jedan od 11 učenika koji su na ovogodišnjoj državnoj maturi postigli rezultat od 100 % u čak dva predmeta. Sve je predmete pisao na višoj razini, dok je od izbornih polagao fiziku. Na sva četiri predmeta dobio je ocjenu odličan, dok je fiziku i matematiku riješio bez ijedne greške.

“Jedan od uvjeta upisa na Cambridge bio je dobiti ocjenu odličan iz svakog predmeta, što me potaknulo da se spremam za maturu”, kaže Filip koji je taj uvjet i ispunio pa od jeseni postaje student fizike na Trinity Collegeu na tom prestižnom sveučilištu.

Zbog stopostotnog rezultata iz fizike i matematike, ovaj bivši učenik XV. gimnazije u Zagrebu bio je jedan od sedmero konkurenata za Nagradu Soljačić. Ipak, kaže, u tom se užem izboru nije vidio jer je prošle godine o dobitniku odlučivao ispit iz hrvatskog jezika.

“Najteži predmet na maturi bio mi je hrvatski jezik zbog velike količine gradiva te pisanja eseja, a ja nisam poznat kao čovjek od puno riječi”, odgovara kratko Filip.

Vlasnik pet oskara znanja

Za maturu se, dodaje, zapravo spremao tijekom cijelog svojeg srednjoškolskog obrazovanja.

“Jedino sam hrvatski morao dodatno raditi jer sam se tijekom školovanja više posvetio matematici i fizici”, kaže.

“U srednjoj školi sudjelovao sam na Državnom natjecanju iz fizike na kojem sam osvojio prvo mjesto u drugom, trećem i četvrtom razredu. Osim državnih natjecanja, prošle godine sudjelovao sam i na: Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike, Moskovskoj olimpijadi metropola i Europskoj fizičkoj olimpijadi, na kojoj sam sudjelovao i ove godine. Na Europskoj i Međunarodnoj olimpijadi iz fizike prošle godine osvojio sam brončanu, a na Moskovskoj olimpijadi metropola srebrnu medalju”, nabraja Filip.

Za sve uspjehe na domaćim i međunarodnim natjecanjima do sada mu je dodijeljeno pet Oskara znanja. Još jedan mu se smiješi jer će ove godine ponovno sudjelovati na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, koja će se održati u Portugalu od 21. do 29. srpnja.

index.hr

(Visited 244 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments