“Rado imamo domaće” – odlična inicijativa za male proizvođače

22 aug

U Sarajevu je predstavljena inicijativa „Rado imamo domaće“ u sklopu koje će mali proizvođači dobiti podršku i pristup tržištu. Prve tri organizacije proizvođača koje su u sklopu ovih aktivnosti uspostavile saradnju sa trgovačkim lancem „Mercator“ su zadruge „Eko Life“ i „Uvac-Rudo“, te kompanija „Greens“ iz Sarajeva. Na prezentaciji prisutnima se obratio šef Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Peter Duffy, koji je pohvalio povezivanje trgovačkih centara sa malim proizvođačima. USAID/Sweden FARMA II Projekat aktivno radi na osiguranju pristupa tržištu za male proizvođače.

Ponosni smo što učestvujemo u ovoj vrsti aktivnosti, te se zahvaljujem “Mercatoru” i Fondaciji Mozaik na pozivu da se uključimo u projekat. Kada idem u kupovinu nastojim da kupujem proizvode iz Bosne i Hercegovine, jer mislim da je važno da novac koji trošimo, ide prema lokalnim proizvođačima i lokalnim zajednicama. Vjerujem da i veliki broj građanki i građana Bosne i Hercegovine dijeli moje mišljenje, te je važno da povežemo lokalne proizvode sa tržištem, šef Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini Peter Duffy.

Ovo je jako dobra inicijativa, jer ćemo na ovaj način olakšati kupcima da kupuju domaće proizvode. Jako je bitno da se podrže ovi proizvođači, jer proizvodi dolaze iz područja gdje gotovo nema drugih prilika za ekonomski razvoj, i oni predstavljaju nadu i šansu da napreduje – kako njihova kompanija, tako i zajednica. Kada pogledamo domaće proizvode znam da mogu biti konkurentni u odnosu na uvezene proizvode. U posljednje dvije godine USAID i Švedska su uložili 7 miliona konvertibilnih maraka u grantovima za proizvođače, kako bi pomogli poljoprivrednike da postignu ovo što imamo danas – da njihovi proizvodi dođu do tržišta. Dajte lokalnim proizvođačima šansu, kazao je Duffy.

Damir Radić iz zadruge „Eko Life“ iz Stoca je također pozdravio aktivnosti promocije domaće proizvodnje te je pozdravio uspostavljenu saradnju.

Njegujujući tradiciju proizvodnje zdrave hrane na kršu Istočne Hercegovine odakle ja dolazim, udružili smo se u zadrugu i na taj način proizvodimo hranu na našim nezagađenim poljima i hranu kojoj pogoduje naša blaga mediteranska klima. Od smokava iz ovih krajeva se može napraviti puno lijepih delikatesa, a prema receptima naših predaka pravimo kvalitetne i zdrave džemove i sokove, dodao je Radić.

Nenad Ljubojević iz Poljoprivredne zadruge „Uvac“ koja je fokusirana na proizvodnju malina. Unatoč izazovima u sektoru malinarstva, Ljubojević tvrdi da se vrijedan rad i povezivanje proizvođača isplati.

Malina veoma dobro uspjeva u našim krajevima od naših domaćih malina iz okoline Rudog, pravimo sjajne sokove i sirupe. Radimo ovo zajedno sa inicijativom žena “Luna”. Posebno smo ponosni na ‘Malinadu’ – našu marmeladu od svježih malina koja je jednako zdrava kao da ste pojeli svježe maline. Zahvalan sam na uključivanju u ovaj projekat te se radujem reakcijama kupaca na naše proizvode, dodao je Ljubojević.

USAID/Sweden FARMA II i kompanija EkoMozaik preko koje se ovaj projekat realizuje već su otvorili razgovore sa desetak organizacija proizvođača za ulazak u ovu inicijativu, a poziv za prijavu je upućen svim zainteresovanim organizacijama.

agroportal.ba

(Visited 287 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments