Rade Šimić je oficir, putopisac i avanturista

5 okt

Potporučnik Rade Šimić radi kao časnik za materijalno-finansijske poslove i kontrolor u Oružanim snagama BiH. “Sretan sam što radim posao za koji sam se educirao i nastojat ću se u budućnosti razvijati u tom pravcu”.

Rade je završio Ekonomski fakultet u Tuzli, s najboljim prosjekom. Tijekom studiranja dobijao je stipendije te koristio studentske programe za putovanja po Europi. U slobodno vrijeme bavio se planinarenjem i sportom.

Rade kaže kako je po okončanju studija, u periodu od godinu i po dana, dobio više od 30 odbijenica na prijave za posao. Prilika da bude dio Oružanih snaga pomogla mu je u namjeri da ostane živjeti u BiH.

“Volim svoju domovinu, raznolikost prirode i pristupačnost ljudi na ovim prostorima. Drago mi je što sam bitna karika u sustavu OS BiH i tu vidim prostor za osobni napredak i razvoj”.

Rade kaže da je tokom jednogodišnje Osnovne vojne izobrazbe uspio napisati knjigu o putovanju po dijelovima Južne Amerike, kada je proputovao kroz Brazil, Argentinu, Urugvaj i Boliviju, ali i posjetio drevni grad Inka.

“Imao sam čast biti nazočan na nogometnoj utakmici između BiH i Argentine na čuvenom stadionu Marakana u Brazilu. Nakon te utakmice nastavio sam svoje putovanje kroz zemlje Južne Amerike, i svi zapisi i fotografije sa tog putovanja stajali su po strani sve do trenutka moje vojne izobrazbe u Oružanim snagama BiH. Imao sam godinu dana. Nakon dnevnih aktivnosti posvetio bih se pisanju i finaliziranju svoje prve knjige ‘Putopis kroz Svjetsko prvenstvo i put za Machu Picchu'”.

Rade ističe da postoje sličnosti između vojske i putovanja.

“Svako putovanje sa kojeg se vratite, svaki grad koji posjetite ili planina koju popnete ugradi u vas nešto novo. Vi više niste ista osoba. Tako isto i u vojsci. Nakon što prođete vojnu izobrazbu svjesno ili nesvjesno vi ste se promijenili. Tu sam naučio da cijenim određeni sustav vrijednosti. Da dobro isplaniram svoje vrijeme. I da za sebe uzimam ono najbolje i najpozitivnije, te da uvijek pronalazim poticaj za samounapređenjem. Pronađite i vi svoj poticaj unutar Oružanih snaga BiH”, poručuje Rade Šimić.

Klix.ba

(Visited 233 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments