Putuju li mladi Balkana po svijetu?

28 jun

U rubrici Radija Slobodna Evropa „Glasom mladih“ bavimo se mladima u regiji, njihovim željama, težnjama i problemima. Svake nedjelje govorimo o mladim uspješnim ljudima, onima kojima se još uvijek nije pružila prilika da svoje talente pokažu na pravi način ali i onima koji su spremni mijenjati svijet u kom žive.

Evropska unija je osigurala besplatne željezničke karte za više od 30.000 osamnaestogodišnjaka iz 28 zemalja članica Unije, te im tako pružila priliku da upoznaju ljepote Starog kontineta.

Ukoliko se ovaj projekat „Otkrij EU“ bude pokazao dobrim, Evropska unija planira u narednih sedam godina omogućiti da oko 200.000 mladih uživa u besplatnim putovanjima širom Evrope.

Upravo ova vijest bila je povod da pitamo mlade iz Banjaluke, Beograda i Podgorice koliko putuju? Šta ih ometa da putuju još češće, te šta za njih znače putovanja? Priču iz Banjaluke ima Milorad Milojević.

Mladi iz Srbije putuju češće nego što su to ranije činili, ali i dalje daleko manje nego njihovi vršnjaci iz razvijenih zemalja Evropske unije. Razlozi za to, kako su rekli našem Zoranu Glavonjiću, su manjak novca i vremena.

Iako danas, više nego ikada ranije, postoje načini i mogućnosti da se putuje i na daleke destinacije, mladi Podgoričani ipak, u razgovoru sa našom Lelom Šćepanović, kažu da nemaju dovoljno novca za to.

U ovoj emisiji govorilo se i o tome mladi u Bosni i Hercegovini napuštaju obavezno osnovno obrazovanje, šta planiraju oni koji završe osnovnu i srednju školu… Tema je bila i vraćaju li se oni koji odu u inostranstvo? Govorimo i o uspjehu mlade Medine Šehović, kao i o fenomenu jutjubera u BiH.

Čitavu emisiju možete čuti ovdje.

www.slobodnaevropa.org

 

(Visited 140 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments