Put do uspjeha ponekad je trnovit: 12 poznatih osoba u koje gotovo niko nije vjerovao

17 jul

Mnogi uspješni i poznati ljudi dugo su se probijali do svojih zasluženih priznanja. Nekima uspjeh naprosto nije pošao za rukom odmah, nisu bili prepoznati ili nitko osim njih nije vjerovao u njihov talent. Ako vam ponekad nedostaje motivacije za vlastiti profesionalni život, evo 12 kratkih primjera koji će vam poslužiti za jačanje raspoloženja i samopouzdanja i put do uspjeha.

Ludwig van Beethoven je svirao violinu na vrlo čudan način i radije je trošio vrijeme na sviranje vlastitih kompozicija umjesto da poboljša svoju tehniku sviranja. Njegov glazbeni učitelj zato je zaključio da će Beethoven postati loš skladatelj.

Pukovnik Harland David Sanders, stvarna osoba poznata s logotipa fast food lanca Kentucky Fried Chicken, obišao je 1.009 mjesta na kojima je pokušao zainteresirati potencijalne investitore za svoj čuveni recept za piletinu s 11 začina. Točno 1.009 puta bio je odbijen, no sedam godina kasnije prodao je svoj ‘pileći’ biznis za 15 milijuna dolara.

Douglas MacArthur, američki general iz prvog svjetskog, drugog svjetskog i korejskog rata, bio je jedna od ključnih figura savezničke pobjede u drugom svjetskom ratu te najodlikovaniji časnik u povijesti vojske SAD-a. Ali puno prije svega toga čak je dva puta bio odbijen kad se pokušao upisati na West Point vojnu akademiju.

Bill Gates. Dobro, o njemu ne moramo puno govoriti. No, nekoliko godina prije nego što je stvorio Microsoft, Gates je s Paulom Allenom i Paulom Gilbertom osnovao Traf-O-Data, projekt automatskog mjerača prometa na autocestama. Kad su njih trojica zaključili da je proizvod spreman za predstavljanje, otišli su na sastanak u gradsku upravu, no pred gradskim uglednicima je uređaj slavodobitno – zakazao.

Navodno je nakon toga Gates otrčao svojoj majci i molio ju da gradskim vlastima objasni da uređaj njezina sina ipak funkcionira, no čini se da to nije pomoglo: Gates je službeno uspio prodati tek jedan primjerak Traf-O-Data uređaja.

Rudyard Kipling, čuveni autor “Knjige o džungli” na počecima svoje karijere pokušao se zaposliti kao novinar. No jedan novinski urednik odbio ga je angažirati rekavši mu “da jednostavno ne zna koristiti engleski jezik”.

Jerry Seinfeld, poznati komičar na svom je prvom stand up nastupu otjeran sa scene uzvicima negodovanja publike.

Oprah Winfrey je kao 22-godišnjakinja bila otpuštena s lokalne televizijske postaje na kojoj je honorarno radila kao suvoditeljica, jer je njezin šef smatrao da jednostavno nije rođena za televiziju.

Steven Spielberg, jedan od najpoznatijih redatelja današnjice čak je tri puta bio odbijen kad se pokušavao upisati na filmski studij.

Soichiro Honda, još od najranijeg djetinjstva pomagao je ocu koji je vodio servis popravaka bicikala, a u školi su ga kolege prozvali “lasica s crnim nosom”, jer mu je lice uvijek bilo prljavo od rada u očevoj radionici. Kad je malo porastao, mladi Soichiro se pokušao zaposliti u Toyoti, ali ga nisu primili. Pa je počeo samostalno raditi motocikle i osnovao – Hondu.

U mladim danima, Walt Disney je svojedobno dobio otkaz u dnevnim novinama jer je njegov urednik zaključio da – Disney nema dobrih ideja. Kasnije je Disney nekoliko puta bankrotirao prije nego što je izgradio Disneyland.

Arianna Huffington, jedno od najpoznatijih imena modernog digitalnog izdavaštva i osnivačica Huffington Posta svojedobno je dugo i bezuspješno pokušavala pronaći izdavača za svoju drugu knjigu. Prije no što joj je to ipak pošlo za rukom, dobila je ‘odbijenice’ od čak 36 različitih izdavačkih kuća.

I za kraj – podsjetimo se slučaja Stevea Jobsa, koji je svojedobno bio otjeran iz kompanije koju je stvorio. Jobs, jedan od osnivača kompanije Apple 1976. godine, bio je 1985. godine prisiljen otići iz Applea, pa je otišao i osnovao tvrtku NeXT. Deset godina kasnije, godine 1996.

Apple Computers se nalazio u najvećoj krizi od osnivanja, stoga je, u dogovoru s Jobsom, kupio njegovu tvtku NeXT za 402 milijuna dolara s namjerom da na temeljima NextStepa izgradi zasebni operacijski sustav za novu generaciju Macintosh računala. Sljedeće godine Jobs se kao spasitelj vraća u Apple iz kojeg je bio otjeran, a tvrtku na rubu bankrota doveo je do profitabilnosti u manje od dvije godine.

Stratego.hr

(Visited 188 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments