Prvo igračka, a danas instrument bez kojeg ne može da zamisli nijedan svoj dan

8 jun

Novinarka: Violeta Gavranović

Kada talenat i ljubav prema muzici prerastu u ono čime se želiš baviti čitav život, kada te zvuk harmonike motiviše da vježbas po nekoliko sati dnevno, a da ti ne dosadi, imaš motivaciju da se takmičiš, da i dalje napreduješ i time ostvaruješ svoje snove.

Fotografija 2Rad, trud, učenje, svakodnevno vježbanje  i odricanje rezultirali su brojnim nagradama i visokim pozicijama na međunarodnim i svjetskim takmičenjima kojima se može pohvaliti mladi harmonikaš Aleksandar Drinić iz Prijedora. Aleksandar je rođen 1995. godine u Prijedoru, a  harmoniku svira od svoje osme godine koju je dobio kao rođendanski poklon. Nakon nižeg i srednjeg obrazovanja u Muzičkoj školi „Savo Balaban“ u Prijedoru, odlučio je da svoje školovanje nastavi na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu. Sada je treća godina vokalno – instrumentalnog odsjeka u kalsi prof. dr Zorana Rakića.

Ovaj talentovani student je do sada osvojio brojne nagrade, a najviše prvih. Ove godine je na Međunarodnom festivalu harmonike  „Mehfest“ u Beogradu i Medjunarodnom susretu harmonike u Puli osvojio 1. mjesto i na to je najponosniji.  Prošle godine je na prestižnom takmičenju harmonikaša „Naujene“  u Letoniji osvojio prvu nagradu. Takođe je bio učesnik na takmičenjima kamerne muzike od kojih izdvaja takmičenje sa duom, triom i sekstetom gdje je postigao zapažene rezultate. U svom gradu je održao pet solističkih koncerata.

Kada mu je bilo najteže nije odustajao i danas mu je, kako kaže, drago zbog toga i ne pomišlja na takav čin jer je harmonika njegova najveća ljubav.

U okviru programa razmjene studenata boravio je u Bjelogradu u Rusiji gdje je uspješno završio prvi semestar i odsvirao završni koncert. Boravak u Rusiji mu je omogućio razmjenu iskustava sa kolegama, nova saznanja kao i podstrek za dalji rad i učenje.

Talenat i ljubav prema muzici odredili su životni put ovog nadarenog mladića koji jednog dana želi postati profesor harmonike, a poslije akademije planira nastaviti školovanje u inostranstvu.

Fotografija 1

Ove godine se priprema za Svjetski trofej u Portugaliji kao i za svjetski kup u Rusiji.
Mladim osobama je poručio da se ne oslanjaju samo na sreću i tuđi rad, nego da vrijedno rade na sebi i istraju u hođenju ka svojim ciljevima, a najvažnije je da ih imaju.

(Visited 493 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments