Prvi u Hrvatskoj: U ”Buba baru” vrhunsku kavu servirat ce osobe s Downovim sindromom

20 maj

Alen, Domagoj, Ivana, Marija i Tina koji imaju od 20 do 41 godine unatrag mjesec i pol uključeni su u intenzivni radni trening za – ‘Buba Bar’! Budući kafić u Vinkovcima u kojoj će raditi osobe s Downovim sindromom.

Projekt koji je prvi takav u Hrvatskoj vinkovačka Udruga osoba s invaliditetom ‘Bubamara’ pokrenula je prema uzoru na Škotsku, gdje su se osobno uvjerili u dobru praksu, prenosi Glas Slavonije.

Petero ‘bubamaraca’ već se uhvatilo u koštac s radnim zadacima, poput pravilnog nošenja konobarskog poslužavnika, što je samo jedna u nizu vještina posla koje će ta ‘super petorka’ morati svladati.

– Osobe s invaliditetom imaju potencijala, a u ovoj priči su ponajprije osobe s Downovim sindromom. Radimo to prema uzoru na Škotsku i bila bi to kafeterija gdje bi se nudilo više vrsta kave, pa i one vrhunske, želimo eto, biti najbolja kafeterija u Vinkovcima. S obzirom na specifičnost koja se i ogleda upravo u tome da će u ‘Buba Baru’ raditi osobe s Downovim sindromom, bit će to i malo drukčija kava, kava s malo više srca, a slogan nam je ‘21. kromosom za bolju kavu’ i vjerujem i da će naši Vinkovčani prihvatiti ovu inicijativu i pomoći nam u realizaciji i, u konačnici, biti gosti ‘Buba Bara’ – kazao je predsjednik ‘Bubamare’ Tomislav Velić.

Projekt bi trebao biti profesionaliziran u smislu da kafić nakon svojevrsnog probnog rada postane stalno i plaćeno radno mjesto osoba s Downovim sindromom.

– Siguran sam da bi hrvatski građani podržali takve lijepe priče jer to će biti kava servirana s posebnim osmijehom – navodi Velić koji dodaje kako će projekt biti promoviran 25. svibnja.

Stručna suradnica u ‘Bubamari’ Roberta Mesić upozorava da se pet budućih konobara jako veseli novom iskustvu jer dosad nisu imali priliku nigdje raditi.

– To im je zapravo prva mogućnost da i sami zarade svoj novac, ali i budu korisni i u kontaktu s ljudima jer osobe s Downovim sindromom trebaju stalni kontakt s ljudima. U svemu će im pomagati i njihovi asistenti – zaključuje Mesić za Glas Slavonije.

Jutarnji.hr

(Visited 117 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments