Prvi put bira 15.000 učenika

28 maj

,,Planiram izaći na izbore i na taj jedan minimalan način odlučivati o svojoj i budućnosti drugih. To je naše pravo, ali i moralna obaveza. Ukoliko ne izađemo na izbore, ne smijemo se žaliti kako nam je loše u ovakvom stanju.“ Ajša Luković, II Gimnazija Zenica

Ajša Luković, osamnaestogodišnjakinja iz Zenice je učestvovala na radionici Koalicije ”Pod lupom” pod nazivom – Prvi put biram! Edukacija mladih birača se odvija širom Bosne i Hercegovine kako bi se informisali učenici o izbornom procesu, te ohrabrili i motivisali da aktivno koriste svoje biračko pravo.

Većina mladih koji su prošli edukaciju Koalicije kaže kako se jako malo pažnje posvećuje izborima i da u školama postoji potreba za edukacijom.

,,Radionica Koalicije ”Pod Lupom” mi je mnogo približila izbore i izborni proces u našoj državi, te na praktičan način to prikazala. U našem društvu se jako malo pažnje posvećuje učestvovanju mladih u izbornom procesu, ali kroz neformalne radionice i edukacije taj nedostatak se uspješno nadomjesti “, kaže Luković.

Pored Ajše Luković, učenici Amar Mahmić iz Sarajeva i Selma Bajat iz Mostara, su takođe skrenuli pažnju za potrebom edukacije učenika o izborima.

,,Iskustvo na radionicama mi je dosta pomoglo da razumijem proces izbora. U mojoj školi nije posvećeno pažnje na izbor, jedino mali dio se spomene na časovima demokratije ali i to nije nešto posebno ”, kaže Amar Mahmić.

Radionice ”Prvi put biram!” su interaktivnog karaktera gdje učenici imaju priliku sa edukatorima Koalicije ”Pod lupom” pored teorijskog dijela o izborima, proći simulaciju izbornog dana. Na taj način se mogu upoznati sa ulogom biračkog odbora, posmatrača, kandidata i birača.

,,Prisustvovala sam vrlo zanimljivoj radionici koja je održana s ciljem pojašnjavanja izbornog procesa nama, koji po prvi put imamo pravo da biramo. Nažalost u mojoj školi nije posvećeno dovoljno pažnje izborima niti teorijski, niti na praktičan način. Sami koncept radionice je vrlo zanimljiv i lahko shvatljiv svim prisutnim bez obzira na njihovo poznavanje politike“, kaže Selma Bajat koja ima poruku za mlade iz cijele države.

,,Mi mladi birajmo ovaj put, birajmo ono sto MI želimo, i ne dozvolimo da nam kroje sudbinu, vec je skrojimo sami sebi ”, kaže Selma.

Koalicija ”Pod lupom” ove godine pred Lokalne izbore realizuje prvi ciklus radionica tokom kojeg planira edukovati 15.000 učenika. Drugi ciklus radionica će se održati pred Opšte izbore u 2018. godini, tako da će do kraja 2018. godine biti edukovano 30.000 učenika. Realizacija navedene aktivnosti je omogućena uz finansijsku podršku i saradnju Evropske Unije, a koordinatori ovih aktivnosti su organizacije Inkubator društvenih invacija “Munja” iz Sarajeva i Perpetuum Mobile iz Banja Luke.

Podlupom.org

(Visited 205 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments