Prve zelene novine koje nakon čitanja postaju cvijeće

20 jul

Prve, uistinu, zelene novine na svijetu zovu se Mainichi, a radi se o japanskom dnevnom listu koji se prodaje u 5 miliona primjeraka. Saznajte šta znači “zeleno” u imenu novina u daljem tekstu.

Osim što su štampane na recikliranom papiru, ove novine u sebi sadrže sjemenke iz kojih rastu klice i cvijeće. Prilikom kreiranja materijala na kojima će se štampati novine, tvornica papira u celuloznu kašu ubacuje sjemenke koje postaju sastavni dio papira. Čak je i tinta koja se koristi dobivena na ekološki način te nastaje iz povrća.

Korištenjem gore spomenutih metoda, svaki primjerak novina, nakon što je pročitan, može ponovo postati biljka te tako povećati nivo zelenila u kućama i gradovima uz istovremeno smanjenje količina otpada koji završava na deponijima.

Između ostalog, vlasnici časopisa su i na ekonomskom planu postigli zavidne rezultate. List objavljuje brojne izvještaje o biljkama i vrtlarstvu, te je, otkad se počeo štampati na “zelenom” papiru stekao više od 600 hiljada eura novih prihoda. Osim toga, mnoge škole su ga odlučile usvojiti kao pozitivan primjer iz kojeg učenici mogu naučiti mnogo o važnosti čitanja te poštovanja prema prirodi.

 

Izvor: ekspres.co

(Visited 121 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments