Prostitucija – u razvijenim društvima kažnjava se konzument/ica usluge

16 mar

Prostitucija je prodavanje seksualnih usluga za novac ili neku drugu uslugu poput ocjene, prolaza na ispitu, materijalne stvari, zaštite ili rješavanja „problema“ svake vrste. Prostitucija i navođenje na prostituciju u BiH su ilegalni. U razvijenim društvima kažnjava se konzument/ica usluge, a ne prostitutka jer se ženske i muške prostitutke tretiraju kao žrtve sustava kojima treba pomoć.

Pojavljuje se u svim oblicima (ženska, muška, dječja), a najčešća je ženska heteroseksualna i muška homoseksualna. Događa se organizirano, što uključuje svodnike. Također, postoji i latentna, tj. prikrivena prostitucija. Za nju je karakteristično da nije organizirana, povremena je ili rijetka, seksualni odnos može, ali i ne mora biti prisutan (ali se za postizanje svojih ciljeva koristi seksualnost) i korist ne mora biti u novcu već u nekoj usluzi, pravu ili povlastici. Upravo je zbog ovih karakteristika latentna prostitucija vrlo opasna jer je manje vidljiva i teško ju je otkriti, lako se racionalizira i opravdava (npr. materijalnim razlozima), a posljedice mogu biti pogubne. Organizirana prostitucija djelomično je kontrolirana i država ima mehanizme prevencije i sprečavanja.

prostitucija12

Zašto ljudi to uopće rade?

Iskrenog motiva najčešće nema nego je riječ o prisili, izravnoj ili neizravnoj (osobu je sustav doveo do dna pa smatra da je to jedini način, što nikako ne može značiti da je voljno pristala na to). Najčešći motiv je financijska ili materijalna korist. U pravilu se ispostavi da je to pogrešno jer su svodnici lihvari prilikom organizirane prostitucije, a zadržavanje latentne prostitucije tajnom može biti skupo i precijenjeno. Teorijski, nije isključen ni užitak i vlastito opredjeljenje za bavljenje prostitucijom, iako je praksa mnogo surovija nego što to izgleda „na prvu“. Sindrom zabranjenog voća, tj. sudjelovanja u zabranjenoj i opasnoj aktivnosti, nekim osobama može biti privlačan te samim tim biti i motiv.

A ne bi trebali jer…

Narušava se tjelesni integritet i ljudsko dostojanstvo. Jasno vam je da su to temelji cjelokupnog funkcioniranja svake osobe. Ogroman je rizik od pojave čitave palete zaraznih bolesti. Izloženost nasilju je povećana jer se prostitucija događa na mjestima gdje policija  ne svraća često ili ih teško „pokriva“. Zbog velikog udara na dostojanstvo pada samopoštovanje te je osoba sklonija ovisnostima i različitim drogama. Depresija i samoprezir su česte pojave, kao i nemogućnost vezivanja za drugu osobu. Eto, vidite, sve sami minusi. Naravno, postoji i rizik za konzumenta „usluge“ u smislu zaraznih bolesti, prezira društva, obiteljskih i financijskih problema itd.

Kako se zaštititi?

Ako se od vas zahtjeva seksualna usluga iz bilo kojeg razloga, automatski to prijavite policiji na 122 ili nevladinoj organizaciji koja se bavi prevencijom prostitucije ili zaštitom ljudskih prava. To morate, kako zbog sebe tako i zbog drugih osoba koje možete spasiti jer prostitucija u apsolutnoj većini slučajeva nije dobrovoljna. Sve može biti anonimno. Ukoliko razmišljate o prostituciji kao opciji, odustanite i pročitajte rizike još jednom. Radije razmislite o drugim načinima na koje možete ostvariti financijsku sigurnost, a ne narušiti svoje dostojanstvo. Osobe najveću moć osjećaju kada „njihova sreća ovisi o njima samima” – zato se dodatno educirajte, prekvalificirajte, obavljajte honorarne ili sezonske poslove, a svoj hobi pretvorite u “mini biznis” i tako zaradite džeparac.

Ako ste konzumenti, trebate znati da je to jadno. Ponavljamo još jednom – JADNO. Možete skrivati, al’ znate da ćete, kad se pogledate u ogledalo, vidjeti osobu koja za seks daje novac ili pak ucjenjuje. Imati višak seksualne energije ili ovisnost o seksu nije sramotno jer postoje načini liječenja i terapije, ali pogrešno je kanalizirati taj višak tako što ćete „kupiti“ ljudsko tijelo koje je primorano na taj čin.

*Ovaj tekst je dio materijala kNOw risks koji je nastao u okviru istoimenog projekta Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE

(Visited 556 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments