Profesorica savjetuje: Kako da aktivirate svoj engleski?

23 maj

I dalje vam nije jasno zašto ne znate taj engleski. Učite ga mnogo godina, pohađate specijalne kurseve, imate privatne časove sa profesorom, prošli ste mnogo udžbenika i materijala, ali i dalje imate utisak da ga ne znate dovoljno dobro. U čemu je problem? Kako je moguće da se nešto uči godinama, a da ga i dalje prati osećaj nesigurnosti i nedovoljnosti?

Tell me and I forget, teach me and I may remember, involve me and I learn

Tvrdim, a i praksa mi je to pokazala, da je lično angažovanje u učenju stranog jezika bolje i efikasnije i od najsavršenijeg udžbenika. To nije ništa revolucionarno, jer ako pogledate sve druge sfere svog života, otkrićete da usmerenost ka bilo kom cilju zahteva odricanje, trud, napor, disciplinu i dosta uloženog vremena.

Ako se sada osvrnete na svoje dugogodišnje učenje engleskog, koliko ste zapravo bili uključeni u osmišljavanje gradiva i aktivnu primenu naučenog? Koliko ste bili lično angažovani dok ste pohađali nastavu?

Angažovani pristup učenju podrazumeva:

  • reviziju naučenog
  • personalizaciju primera i konteksta
  • aktivnu upotrebu naučenog

A good example has twice the value of good advice

Kako to treba da izgleda pokazaću vam na primeru.

Ako želite da zapamtite frazu A TOWER OF STRENGTH potrebno je da njeno značenje objasnite kratkom rečenicom na engleskom– someone who is reliable and good in a crisis – za šta slobodno možete konsultovati rečnik (www.oxforddictionaries.com). Nakon toga, smislite rečenicu koja će biti vaš lični primer, a ne primer iz rečnika ili nekog udžbenika – Dada is my tower of strength, she is always there when I need her. Poslednje što treba da uradite je da navedete prevod fraze, ukoliko mislite da će vam to pomoći da je bolje zapamtite – oslonac, podrška, stožer.

Aktivna upotreba naučenog podrazumevaće da svaki sledeći put kada budete pričali o nekoj osobi koja vas podržava i koja je tu za vas u teškim trenucima, upotrebite ovu frazu. Izbegavajte reči koje već znate za to značenje (support, back up) i namerno forsirajte frazu koju želite da aktivirate.

You get what you give

U slučaju da vam se ovo učini zahtevno, setite se samo da je učenje jezika dug proces i da što duže traje daje dugoročnije i kvalitetnije rezultate. Drugim rečima, bez mnogo uloženog truda i dalje ćete imati osećaj nedovoljnog znanja i nećete ostvariti pomak u lakšoj upotrebi engleskog.

Ova vrsta uključenosti u osmišljavanje gradiva zagarantovano donosi uspeh. Budite aktivni polaznik na kursu jezika, angažovani slušalac ili pažljiv čitalac i iskoristite maksimalno svaki sadržaj na engleskom. Probajte već danas!

Bizlife.rs

(Visited 1.176 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments