PRO-Budućnost: Održan sastanak predstavnika NVO-a i religijskih zajednica sa ambasadoricom Kormak

15 feb

U Prijedoru je 10. februara 2016, održan sastanak predstavnika različitih nevladnih organizacija i religijskih zajednica iz Prijedora i Sanskog Mosta sa američkom ambasadoricom u Bosni i Hercegovini Morin Kormak. Cilj sastanka je bio upoznati američku ambasadoricu sa problemima koji tište građane i građanke ove dvije opštine i naporima koji se čine, u okviru projekta PRO-Budućnost, na pomirenju i stvaranju uslova za održivi mir.

Više od 40 učesnika/ica sastanka imalo je priliku otvoreno razgovarati sa amasadoricom Kormak i iznijeti joj svoja iskustva, izazove i planove za budućnost.

Picture-003-1140x500

Tako je aktivista nevladine organizacije „Čisto srce“ Mile Vujasin istakao da mladima i u Prijedoru i Sanskom Mostu nedostaje Dom kulture ili omladinski centar u kojem bi se mogli okupljati, kreativno raditi i organizovati različite događaje, a aktivistice više ženskih nevladinih organizacija Sabira Medić, Senka Jakupović i Radenka Karajica su istakle potrebu za većom podrškom ženskim organizacijama i značajnijim uključivanjem žena u procese odlučivanja i donošenja odluka na lokalnom nivou.

mile_vujasin

Predstavnica nevladine organizacije „Rudarke“ iz Ljubije Vesna Šolaja je govorila o izuzetno teškoj situaciji u ovom mjestu u kojem, u alternativnom smještaju, živi jako veliki broj izbjeglih i raseljenih lica koji, kako je istakla, „bukvalno umiru od gladi“.

Vesna Šolajađ

„To su ljudi koji nemaju penziju, nemaju rođake, nemaju nikakav posao i žive od minimalne socijalne pomoći. Javna kuhinja koja postoji u Ljubiji podmiruje potrebe samo malog broja ljudi“, istakla je Šolaja.

Predstavnik Pravoslavne crkve u Prijedoru Ranko Maletić je istakao da je saradnja vjerskih zajednica u ovom gradu na „vrlo visokom nivou“. „Mi propovijedamo ljubav i dobre odnose među ljudima“, naveo je Maletić, a glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Prijedoru Husein ef. Velić je, potvrđujući Maletićeve riječi, predložio da se na nivou grada formira neformalno međureligijsko vijeće i tako dodatno učvrsti saradnja između različitih vjerskih zajednica na području prijedorske opštine.

ranko maletic

Mladi aktivisti koji su bili na sastanku istakli su da su njihove generacije pune predrasuda prema drugom i drugačijem, ali su i naglasili da je puno mladih spremno da radi na razbijanju tih predrasuda i da se aktivno uključe u dešavanja u svojim lokalnim zajednicama.

Imran Unkić iz Sanskog Mosta je rekao:

imran

„Kao aktivista i kao srednjoškolac mislim da je najveći problem omladine pasivnost. Nemamo mogućnosti napretka da se obrazujemo onako kako zaslužujemo. Po meni omladina koja je rođena poslije rata je još uvijek zagađena ratnim dejstvima i imaju predrasude jedni prema drugima. Smatram da se ljepota naše zemlje ne ogleda samo u prirodnim bogatstvima nego i u našoj različitosti. Ponekad izgubim volju i nadu u samog sebe, gdje ću biti za nekoliko godina. Ali mi je drago što smo se aktivirali i da kroz PRO-Budućnost animiramo omladinu u lokalnim zajednicama da se druže, da misle te da djeluju i rade.“

Ambasadorica Kormak je rekla da je američka vlada opredijeljena da pomogne Bosni i Hercegovini da izgradi demokratsku i ekonomski stabilnu državu, te da će joj inputi koje je dobila na sastanku mnogo koristiti.

ambasadorica

***PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) je četverogodišnji projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) s ciljem izgradnje pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane.***

(Visited 339 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments