Prilika za zaradu i zabavu: Hrvatska u potrazi za turističkim animatorima iz BiH

23 feb

Turistička sezona sve je bliže, a mladi iz Bosne i Hercegovine izuzetno su traženi kao sezonski turistički radnici u Hrvatskoj i šire. Međutim, rijetko se odlučuju prijaviti na oglase za posao koji nude ovakav vid zaposlenja.

Susjedna nam Hrvatska u potrazi je za turističkim animatorima u Bosni i Hercegovinu pred nadolazeću turističku sezonu. Jedna od firmi koja koja se bavi organizacijom i zapošljava turističke animatore je Samarcanda, inače osnovana 1987. godine u Vareseu, u Italiji..

U Hrvatskoj uspješno posluje već sedam godina, a može se pohvaliti radom na 60 destinacija u Italiji, Hrvatskoj i inozemstvu, dok je prošle godine tokom sezone zaposlila više od 1.200 animatora.

Kako je za Klix.ba kazao Damir Kasumagić, project menager, ova kompanija u Hrvatskoj radi u jednom od najboljih turističkih naselja i hotela te ima i najveće animacijske timove na Jadranu.

“Primarna djelatnost Samarcande je turistička animacija u kojoj zapošljavamo mlade ljude željne novog i nezaboravnog iskustva u timskom radu, komunikaciji s ljudima različitih profila i razvijanju vlastitih sposobnosti, znanja i vještina, te konstantnog učenja novih vještina s ciljem ličnog i poslovnog razvoja. Samarcanda stvara mogućnost da hobiji i interesi zaista postanu pravi posao. I to ne samo sezonski, već i posao tokom cijele godine, zahvaljujući konstantnom povećanju broja destinacija na kojima poslujemo, ali i velikom broju evenata koje uspješno organiziramo tokom cijele godine”, izjavio je za naš portal Kasumagić.

Šta je posao turističkog animatora i kako se prijaviti?

Turistički animator je osoba koja organizira slobodno vrijeme turistima koji se nalaze na organiziranom turističkom putovanju, za vrijeme njihovog boravka u hotelima, a ova firma u potrazi je za mladim i ambicioznim osobama koji žele upoznati svijet animacije.

“Svi vi koji posjedujete sportske vještine, vještine plesa, pjevanja, scenskog nastupa ili bilo koje druge umjetničke vještine i znanja, iskustva u radu s djecom, iskustva u fitness aktivnostima, u radu u timu, otvoreni ste i komunikativni, već imate predispozicije da postanete turistički animator”, napominje naš sagovornik.

Osim toga, bitno je i poznavanje stranih jezika. Uz engleski jezik, neophodan je i nivo B1 njemačkog ili talijanskog jezika (osnove sporazumijevanja na stranom jeziku). Strani jezici i komunikacijske vještine obuhvataju veliki dio posla turističkog animatora, ali samim tim pružaju i mogućnost razvoja i snalaženja u komunikaciji s različitim profilima ljudi.

Project menager Kasumagić u razgovoru za portal Klix.ba istaknuo je da će se ove godine prvi put organizirati selekcije i razgovori za posao turističkih animatora u Sarajevu. Početak je ovo jednog projekta za koji se smatra da ima veliki potencijal jer, kako je kazao, vjeruju u mladi kadar iz Bosne i Hercegovine.

“Oglas za posao je objavljen na internet portalu posao.ba i u Sarajevo dolazimo 3. marta 2016. godine u hotel Evropu po naše nove animatore. Iskreno, kao pravi Sarajlija vjerujem u ovaj projekt i želio bih da svijet upozna i naše mlade, znam koliko su sposobni i koliko im može značiti jedan ovakav posao, a sve što im treba je prilika”, zaključio je Kasumagić.

Potrebni animatori u različitim sektorima

S obzirom na veliki broj destinacija na kojima se zapošljavaju turistički animatori, sektori u kojima su potrebni su:

– Dječji animatori – animatori koji rade kreativan i sportski program s djecom u Mini Clubu (3-9 godina), Junior Clubu ( 10-13 godina) i Teens Clubu (14-18 godina).

– Kontakt animatori – animatori koji rade s odraslima – fitness instruktori, organiziranje sportskih turnira, evenata i takmičenja za odrasle.

– Instruktori sportova – animatori koji vode školu jednog od sportova: nogomet, tenis, streličarstvo, plivanje, jedrenje ili kanu.

– Hostese/stjuardi – rade promociju dnevnih i večernjih animacijskih programa i aktivnosti, hostese u Disco clubu, promocija događanja u turističkom naselju.

– Koreografi – animatori koji svoje plesne vještine i znanja prenose na ostatak animacijskog tima kako bi pripremili izvođačke večernje programe i musicle prema određenim standardima.

– Tehničari i DJ – audio-video tehničari koji daju tehničku podršku svim aktivnostima tokom dnevne i večernje animacije.

– Plesači i performeri – animatori koji posjeduju plesne ili bilo koje druge umjetničke vještine namijenjene scenskom nastupu.

Kako navode iz pomenute, inače italijanske firme, nakon što predate svoju biografiju ili obavite razgovor u hotelu Evropa u Sarajevu, bit ćete kontaktirani o daljem angažmanu.

Tokom prvog susreta uposlenici firme će predstaviti organizaciju, organizacijsku strukturu, karakteristike uloge za koju se prijavljuje kandidat, proces selekcije, stil rada i života u turističkom naselju, kao i uslove radnog odnosa.

Ukoliko se želite prijaviti odmah, to možete uraditi ovdje.

Klix.ba

(Visited 792 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments