Priča o Benu Pasternaku, 16-godišnjem milioneru

1 maj

Ben Pasternak je jedva dovoljno star da bi mogao voziti automobil, ali on je sa svojih 16 godina već vlasnik kompanije koja vrijedi milione dolara.

Šesnaestogodišnji Ben je osnivač Flogg-a, mobilne aplikacije koja je nešto između Tinder-a i eBay, a pomaže tinejdžerima da prodaju stvari koje im nisu potrebne.

Tinejdžerski tajkun Ben je porijeklom iz Australije, a dvije aplikacije koje je stvorio su postale veoma tražene i prije nego što je došao na ideju o kreiranju Flogg aplikacije. Zahvaljujući aplikaciji Flogg i Benu, kupovina i prodaja u okviru nečije društvene mreže nikada nije bila tako jednostavna.

Međutim, Ben nije samo kreator jedne aplikacije.

Ben, kojeg britanski mediji nazivaju “tehnološkim tajkunom” ranije se bavio i razvojem video igara. Njegova prva igrica “Impossible Rush” je imala 1,3 miliona downloada, što i nije loše za nešto što je dizajnirao dok se dosađivao na časovima, prenosi Daily Mail.

Ubrzo po njenom stvaranju su mu na vrata zakucali investitori iz Silikonske doline i Ben je počeo da sanja o New Yorku.

Međutim, njegovi roditelji su najprije željeli da on završi školu, jer su smatrali da bi, ako bi zaradio novac od svoje nove aplikacije, Ben mogao vrlo brzo da se preseli i osamostali.

“Pretpostavljam da su mislili i da investitori nikada ne bi platili petnaestogodišnjaku”, izjavio je Ben za Sidney Morning Herald.

Međutim, bojazni njegovih roditelja su se ostvarile vrlo brzo. Nepunih godinu dana nakon što se njegova prva aplikacija popela na sam vrh svjetskih top-lista, Ben je inkasirao dva miliona dolara.

Ben sada provodi 14 do 16 sati dnevno sa svojim timom, razvijajući aplikacije i igrice. Iako ne mora da brine o diplomi ili koledžu, sada shvata da samački život uopšte nije lak.

“Ima toliko stvari o kojima moram da brinem, kao što su hrana i pranje odjeće. Uvijek kasnim sa računima. Kada sam živio sa roditeljima, toliko stvari sam uzimao zdravo za gotovo”, kazao je.

Ipak, on priznaje da zove roditelje na svakih 20 minuta i da često uključi TV ili muziku, ali i da to nije isto kao topao ljudski razgovor.

Ba.n1info.com

(Visited 295 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments