Priča iz Sarajeva: Put od obuke do posla

18 jun

Trud otvara puteve uspjeha!

U saradnji sa svojim društveno odgovornim partnerom, kompanijom Čip sistemi d.o.o., Centar za edukaciju i istraživanje „Nahla“ osigurao je posao jednoj od polaznica obuke za poslovnu sekretarku. Donosimo priču o njenom putu od obuke do posla.
Ilma Softić završila je Fakultet političkih nauka, odsjek za komunikologiju. Svjesna činjenice da se u svojoj struci neće baš jednostavno zaposliti, odlučuje se za dodatno usavršavanje, te upisuje Nahlinu obuku za poslovnu sekretarku. Kako sama ističe, u ovoj obuci vidjela je priliku da usvoji nova znanja i bude konkurentnija i spremnija za tržište rada. Budući da živi sa samohranom majkom i bratom, imala je veliku želju da se zaposli kako bi se profesionalno izgradila, ali i finansijski pomogla svojoj porodici.

Pet mjeseci Ilma je posvetila edukaciji u oblasti poslovne administracije. U tom procesu pokazala je visok stepen proaktivnosti. Program po kojem se obuka odvijala Ilmi se mnogo dopao:

„Prije svega, na obuci za poslovnu sekretarku dobila sam osjećaj kako odgovorno obavljati zadatke. Poslovna administracija i osnove računovodstva bile su mi jako značajne za obavljanje poslovnih zadataka na praksi. Također, važno mi je spomenuti da teme kao što su preraspodjela vremena, poslova i postavljanje prioriteta prije obuke nisam smatrala značajnim. Međutim, na praksi sam uvidjela da su spomenute teme neophodne kako bi se poslovni zadaci pravovremeno i kvalitetno obavili.“


U toku obuke Ilma je prošla kroz karijerno savjetovanje na kojem je s timom Nahline poslovne zajednice definirala svoje profesionalne kompetencije, interese i ciljeve. Podaci dobijeni u toku savjetovanja bili su osnova za formiranje profesionalnog profila polaznice, a potom i njenog povezivanja s kompanijom čije potrebe, ciljevi i radna atmosfera odgovaraju njenom profilu.

Kompanija Čip sistemi d.o.o. pokazala je spremnost da jednu od polaznica naše obuke za poslovne sekretarke primi na jednomjesečnu praksu, te smo ih povezali s llmom.

„Kao kompanija smo strateški opredijeljeni da učestvujemo u projektima koji su od opšteg značaja za širu društvenu zajednicu. Smatram da koncept društveno odgovornog poslovanja nije samo neki prolazni hir, već imperativ u poslovnom svijetu koji će sve kompanije morati prihvatiti ukoliko žele zadržati svoje mjesto na poslovnoj sceni. Nahla je jedan respektabilan centar i naravno da smo prijem polaznice Nahline obuke na stručnu praksu rado podržali“, kaže direktorica kompanije Čip sistemi d.o.o., Adisa Tufo.

Mogućnost da obavi jednomjesečnu praksu u respektabilnoj kompaniji kao što su Čip sistemi d.o.o. za Ilmu je bila od velikog značaja.

„Mnogo mi je značila ponuda da obavim jednomjesečnu praksu. Za mene je praksa bila idealna prilika da unaprijedim i pokažem svoje sposobnosti. Usavršavanje stečenog znanja kroz praktičnu primjenu svakom bih preporučila. Teorijski stečeno znanje je jedna cjelina koju je neophodno pokazati u praksi kako bi se uvidio stvarni nivo tog znanja i kako bi se znanje unaprijedilo. Moja preporuka svima koji dobiju priliku za obavljanje prakse je da pokažu iskrenu želju za radom i napredovanjem, trud i visok stepen motivacije. Samo s takvim stavom mogu postići svoj cilj.”

Upravo pozitivan stav, trud i zalaganje u toku prakse Ilmi su donijeli i prvu ponudu za posao. Direktorica Adisa Tufo pojašnjava nam razlog zbog kojeg je odlučila zadržati Ilmu u svom kolektivu:

„Polaznica Nahline obuke je jedina praktikantica kojoj smo pred kraj njenog volontiranja ponudili i Ugovor o radu na godinu dana, s mogućnošću produženja. Ona je pokazala značajnu spremnost i želju da radi. U toku praktične obuke pokazala je veliku zainteresovanost, ostajala duže nego je bilo potrebno i nakon mjesec dana bilo mi je nezamislivo da ostanem bez nje. Jednostavno je bila posebna i nezamjenjiva. Pored toga što je Ilma jedna obrazovana mlada djevojka, sigurna sam da su edukacija i trening koji je prošla u Nahli, itekako utjecali na nju i njen stepen spremnosti za rad u jednom dinamičnom okruženju, poput našeg. Prepoznala sam je kao vrijednu i ambicioznu mladu ženu – s visokim ličnim ciljevima, a ja upravo takvim osobama želim biti okružena.“

Direktorica Tufo također je istakla kako od programa ovog tipa profitiraju i poslodavac i praktikant te preporučuje saradnju s CEI „Nahla“ kao centrom čije djelovanje ima utjecaj na širu zajednicu.

Nahla.ba

(Visited 343 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments