Predstavljamo: SHE:YOU kolektiv i Naidu Begović

25 feb

SHE:YOU je kreativni tim iz Sarajeva koji djeluje na polju produkt, grafičkog, i modnog dizajna, kostimografije, scenografije, lutkarstva i videa. Čine ga tri jake žene Adisa Vatreš-Selimović, Naida Begović i Neira Sinanbašić akademske produkt dizajnerice, diplomirale na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Individualno djeluju kao grafičke, produkt i modne dizajnerice, kostimografkinje i scenografkinje, dizajnerice pozorišnih lutaka i animatorice.

Zajednički interes usmjeravaju ka aktualnim i atraktivnim temama na koje reaguju praktično, sarkastično i inovativno. Cilj im je da njihov rad bude pristupačan, kako posmatraču, tako i potrošaču. Prepoznate i nagrađivane na mnogim festivalima i sajmovima, izlagale su u Bosni i Hercecegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji, Italiji, Bugarskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, SAD-u.

Razgovarale smo s njima i nakon što smo predstavili Neiru Sinanbašić, modnu i produkt dizajnericu, predstavljamo Naidu Begović, grafičku dizajnericu.

Koliko dugo se već bavite grafičkim dizajnom?

– Posljednje 3 godine sam art direktorica u marketinškoj agenciji Communis, i veći dio dnevnih obaveza mi sada jeste grafički dizajn. To je već godinama jedno od polja mojih interesovanja. Interesovali su me različiti projekti koji zahtjevaju da se prođe put od konceptualne postavke do vizualnog oblikovanja i produkcije djela. Tako sam posljednjih 9 godina sam radila projekte kao produkt dizajner, kostimograf, scenograf, grafički dizajner, animator… i ovo je faza kada je grafički dizajn najprisutniji u mom životu, i u to ulažem puno strasti.

Gdje se informirate i kako pratite nove trendove?

– Ne gledam TV i ne čitam novine. S obzirom na to da se u BiH rijetko dešavaju izložbe i festivali vezani za dizajn i advertajzing, sve relevantne informacije nalazim na internetu. Tu se sve dešava! Također, mnogo rijeđe kupujem stručnu literaturu, jer takve knjige za 10 godina već nisu dovoljno relevante. To je naročito vidljivo u oglašivačkoj industriji koja direktno komunicira sa publikom koja je ovdje i danas.

Kako biste opisali stanje dizajna u Bosni i Hercegovini? Koliko se ulaže, da li su dizajneri poštovani, na kom je nivou dizajn scena?

– U BiH ima fantastične dizajnere, iz bilo koje oblasti dizajna, ali definitivno nedostaje izazova i prilika da se razvijamo ili inspirišemo direktno iz naše okoline. Ovo je malo tržište i tu nema prilike za velika ulaganja u projekte. Besmisleno je praviti velike i skupe kampanje, ili kolekcije odjeće, ili namještaj, ili predstave, ako je u pitanju uska ciljna grupa. To nažalost često utiče na kvalitet. S druge strane, jako je teško naći dizajnera koji ne radi, bilo da je zaposlen ili freelancer. To znači da na tržištu rada postoji interes, i to najvažniji vid «poštovanja» koji je dizajneru potreban.

Koliko se kreativni poslovi (ne)cijene u Bosni i Hercegovini i šta nam najviše nedostaje u tom polju, da li su to investitori, prilike za posao u struci ili nešto treće?

– Posao u struci je upitan možda ako su u pitanu produkt dizajneri, jer je to grana dizajna koja tek počinje da zaista raste. Ali mislim da nije problem prilika za posao. Što se tiče razvoja, mnogo bi pomoglo ako bi institucije podržale i olakšale pokretanje vlastitog biznisa, jer mislim da bi mali neovisni studiji dizajna bila nova i svježa energija. Također, treba nam više razmjene i komunikacije sa regijom. Već u Hrvatskoj i Srbiji je kreativna industrija mnogo više up-to-date nego BiH.

U našoj zemlji nerijedak je slučaj da neki od najtraženijih i najkvalitetnijih kreativaca uopšte nisu završili stručne škole i fakultete koji bi ih kvalifikovali kao stručnjake u profesiji kojom se bave, koliko je zapravo diploma bitna?

– Gotovo da nije bitna. Iskustvo koje nam je potrebno se stvara praksom, a diploma nam ne treba kao dokaz stručnosti ako imamo dobar portfolio.

Kako ste se odlučili da spojite vaša polja zanimanja u She:You? Šta su prednosti, a šta mane djelovanja u kolektivu?

– She:You je za mene kreativni prostor u kojem sam prvenstveno sama sebi klijent. Kroz She:You realizujem projekte i ideje koje želim napraviti. Vrlo je moguće da se neki od projekata ne bi ni desili bez She:You, jer tim ljudi stvara produktivniju energiju nego jedan dizajner sam. Bar je to moje iskustvo. Timski rad podrazumjeva nadograđivanje ideja. Mana kolektiva je javljanje sujete, koje ja, na sreću, nisam mnogo puta iskusila. Također, treba zadržati individualnost, jer na taj način razvijaš odgovornost prema radu. Upravo zbog toga She:You obično predstavlja individualne projekte, a ipak smo mi tri glave, pametnije od jedne.

Na koje ste svoje projekte do sada najponosniji i na čemu trenutno radite?

– Radovi za She:You koji su bazirani na konceptu više nego na fukciji (Shesign, Was here majica, Don’t touch majica za slijepe), predstave za Studio lutkartsva na kojim smo radili puno i strastveno, nudeći svu svoju maštu… Trenutno sam u fazi osmišljavanje novih projekata i vjerujem da će početkom 2016. kreativne baterije biti dovoljno pune da vidim šta od toga želim sljedeće realizirati!

U koje doba dana ste najproduktivniji? Volite li raditi u tišini ili uz muziku?

– Na meni dosta dobro funkcioniše princip od 9 – 17h, jer uvodi red u obaveze i čuva me od toga da budem kampanjac. Doduše, kada je u pitanju posao koji zahtjeva osmišljavanje koncepta – više mozga nego kompjutera – tu mi treba mir, i to je onda 17+. Koliko god taj plus trajao… Muzika kada koristim ‘zanat’, tišina kada koristim mozak!

Fbl.ba

(Visited 399 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments