Predstavljamo portal STEM.ba

1 jun

Engleski pojam STEM je skraćenica koja upućuje na nekoliko akademskih disciplina: prirodne nauke (science), tehnologija (technology), inženjerstvo (engineering) i matematika (mathematics).

STEM je u 21. stoljeću jedna od najvažnijih oblasti obrazovanja, ne samo zbog važnosti pomenute četiri oblasti nauke u sadašnjem visoko tehnološki razvijenom svijetu, već i za profesionalni prosperitet pojedinca, te društva u cjelini.

Misija portala STEM.BA je pružanje besplatnog i slobodnog obrazovanja najvišeg nivoa iz STEM oblasti – nešto što je do sada falilo mladima u Bosni i Hercegovini. Ova obrazovna platforma se sastoji od video lekcija, tutorijala, interaktivnih zadataka, webinara, kvizova, igrica i drugih materijala i alatki za učenje, prilagodjenih mladoj populaciji i modernim trendovima u načinima obrazovanja. Sadržaji obuhvataju sopstvene, kao i sadržaje renomiranih svjetskih institucija i pojedinaca. Sam cilj postojanja ove edukacione platforme je podrška zainteresovanima za učenje, ali isto tako i omogućavanje primjene modernih metoda nastave u formalnim i neformalnim obrazovnim institucijama.

Mladi u BiH će na ovaj način imati pristup besplatnom online učenju, kao što to već godinama imaju i njihovi vršnjaci u razvijenim zemljama.

Sadašnji nivo i obim sadržaja na portalu STEM.BA je samo početak – novi i poboljšani sadržaji će se svake sedmice dodavati, a broj oblasti koje se obradjuju će se u 2018 godini značajno uvećati. Naš i Vaš portal STEM.BA će biti središte savremenog online STEM obrazovanja u BiH.

Portal administrira neprofitna organizacija Centar za održivi razvoj – www.cor.ba

www.stem.ba

(Visited 355 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments