Predlažemo: Zašto, kako i gdje volontirati u BiH?

18 okt

Volontiranje ili dobrovoljni rad nije samo podrška zajednici ili nekoj ugroženoj populaciji. To je ujedno i mogućnost da kao volonter steknete nove vještine, upoznate se sa timskim radom, radom u nekim organizacijama, proširite krug prijatelja i poznanika. Sve to ima ogromnu važnost i za lokalnu zajednicu, ali i za vašu poziciju na tržištu rada i u procesu pronalaska posla. Poslodavci žele da su budući radnici proaktivni, imaju osjećaja i empatije za druge, da imaju određene vještine, upravo one koje volontiranje može dodatno razviti.

U CV-u postoji prostor da upišete i svoje iskustvo u volontiranju, a pojedine organizacije nude i posebne potvrde, certifikate ili volonterske dnevnike u kojima će stajati šta ste tačno radili i na kojim volonterskim aktivnostima ste bili angažirani.

Bez obzira da li ste pomagali kad su bile poplave, ili oko izbjegličke krize ovih sedmica ili ste pak aktivist Crvenog križa ili neke humanitarne organizacije, sve to spada u kategoriju volontiranja i podrške drugima.

Od 2009. godine postoji neformalna Mreža lokalnih volonterskih servisa u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Volontiram!” koja ima preko 20 organizacija / servisa. Na web stranici www.volontiram.ba možete naći njihove kontakte, on line biblioteku, kao i informacije o Zakonu o volontiranju.

Pored Lokalnih volonterskih servisa postoje i drugi programi kao što Evropski volonterski servis (EVS), Ljetni volonterski kampovi i dr. o kojima će biti više riječi na HOĆU.ba info platformi.

 

(Visited 9.483 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments