Prava za sve: Održan seminar na Jahorini o borbi protiv diskriminacije

27 okt

Piše: Nejra Džaferagić

Na Jahorini je održan specijalni seminar u sklopu projekta usmjerenog na promovisanje i provođenje Zakona o zabrani diskriminacije.  Projekat su proveli Mediacentar Sarajevo, organizacija Prava za sve, kao i organizacije Vaša prava i Analitika.

Radionice su bile podijeljene na dva dijela. Tema prvog dijela bila je DISKRIMINACIJA: KAKO JE PREPOZNATI I KAKO SE ZAŠTITI, a druga tema ANTI-DISKRIMINACIJSKO ZAGOVARANJE.  U prvom dijelu učesnici su imali priliku da se upoznaju sa pojmovima kao što su: diskriminacija, stereotipi/predrasude i sa oblicima diskriminacije prema Zakonu o zabrani diskrimacije. Učesnici su se kroz diskusije i grupne radove upoznali  sa ovim pojmovima.  Drugi dio je bio posvećen pojmovima, kao što su zagovaranje i medijske kampanje, te su učesnicima pružene prilike da kroz  vlastita iskustva i grupne radove na kreativan način predstave problem i njegovo rješenje.  Seminaru je prisustvovalo 25 učesnika iz raznih dijelova Bosne i Hercegovine. Predavači su bili doc.dr. Midhat Izmrlija, Fedra Idžaković i Zoran Ivančić.

Ovo je bila jedinstvena prilika za mlade ljude da se na bliži način upoznaju sa problemima koji se  tiču bosanskohercegovačkog društva.  Teorijsko znanje koje su učesnici  stekli tokom seminara može biti  dobra osnova za usvajanje novih vještina, te novih promjena u društvu.  Mladima u Bosni i Hercegovini je potreban ovakav vid edukacija za sagledavanje širih perspektiva, vrlo važnih problematika sa kojima se susreće bosanskohercegovačko društvo.

(Visited 324 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Admin