Prava putnika u avio prevozu – šta može, a šta ne?

16 jul

Zanima vas koja su prava putnika u avio prevozu? Šta je to šta su avio kompanije dužne da vam plate i koje su to stvari na koje imate benefit? Šta učiniti sa letom koji kasni?
Ukoliko vas zanimaju odgovori na ova pitanja i želite da znate u kojim slučajevima možete poprilično naplatiti neki od propusta avio kompanija, čitajte dalje jer ćete u svega 3 minute saznati odgovore na ova pitanja.

Kašnjenje leta
Iako se danas skoro svaka bolja avio kompanija hvali tačnošću svojih letova, postoje ipak one koje nekada znaju da iznerviraju i najstrpljivije. Postoje mnogi razlozi zašto neki let može da kasni, a najčešći su: nedostatak slobodnih gejtova za ukrcavanje ili iskrcavanje putnika, gužva na stazi, ali i razni razlozi tehničke prirode. Međutim, defitivno najučestaliji krivac zbog kojeg ćete provoditi sate zarobljeni na aerodromu su vremenski uslovi. Na čelu ove neslavne liste, su portugalska kompanija SATA, kao i dvije britanske kompanije; Easy jet i Virgin Atlantic.

Prema pravilu, svako kašnje od manje od dva sata, smatra se normalnim i sa pravne strane prihvatljivim. (Ne bih rekao da je normalno da avion kasni dva sata, ali dobro. Sa pravne strane je tako). Ukoliko vam dakle avion zakasni dva sata, nemate prava nikome da se žalite.

Ali šta ukoliko avion kasni više od dva sata? Koja su tada prava putnika u avio prevozu?

E ovdje je gdje stvari postaju zanimljive.

Ukoliko se desi da vaš let kasni više od dva sata, imate pravo na sljedeće naknade;
– Za dva sata ili više, u okviru zone leta do 1.500 km, avio kompanija je dužna da vam isplati odštetu u vrijednosti od 250 evra.
Za tri sata ili više, u okviru zone leta od 1.500 do 3.500 km unutar Zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja (ECAA), avio kompanija je dužna da vam isplati odštetu u vrijednosti od 400 evra.
Za četiri sata ili više, u slučajevima koji ne spadaju u prethodna dva, avio kompanija je dužna da vam isplati odštetu u vrijednosti od 600 evra.

Sa druge strane, u slučaju da vam let kasni više od pet sati i više ne želite da putujete, imate pravo na povrat novca za kartu.

Važna napomena
Ova prava ne odnose se samo na poljetanje već i na dolazak na odredište. Ukoliko ste na planiranu destinaciju stigli sa 3 ili više sati zakašnjenja, imate pravo na istu naknadu kao i kad vam je let otkazan, osim u slučaju kada avio prevoznik može dokazati da je kašnjenje uzrokovano izvanrednim okolnostima.

Koja su to prava u pitanju?

Otkazivanje leta
U slučaju da se let otkaže, imate pravo na naknadu od 250 do 600 evra, dok u slučaju da vam prevoznik ponudi zamijenski let, imate pravo na naknadu od 125 do 300 evra. Ovo pravo će vam biti uskraćeno ukoliko ste bili obavješteni o ovom otkazivanju najmanje 14 dana prije leta, ako Vam je ponuđena promijenjena ruta sa sličnim redom letenja ili kao što smo već gore spomenuli, usljed loših vremenskih uslova.

Važna napomena
Na ovo imate pravo ukoliko poljećete sa bilo kojeg EU aerodroma ili letite sa EU prevoznikom. Isto tako, pravo važi za sve dolaske iz Islanda, Švajcarske i Norveške.

Briga o putnicima
Postoje i određna druga prava za koje treba da znate.

Osnovna putnička pomoć
U slučaju bilo kojeg od gore navedenih kašnjenja (2 sata i preko), svi putnici imaju pravo na jedan besplatan obrok, kao i na jedno besplatno piće. Isto tako, imate pravo i na dva besplatna poziva ili dvije poruke.

Dodatna putnička pomoć
U ekstremnijim situacijama, gdje se radi o kašnjenju od jednog dana (a niste bili blagovremeno obavješteni), imate pravo i na besplatan smještaj koji avio kompanija mora da vam obezbijedi.

Šta raditi u slučaju gubitka kofera?
Da li vam se nekada desilo da prilikom sljetanja na destinaciju, niste u mogućnošću da pronađete svoj kofer?

Meni jeste. Vraćajući se iz Dohe, sa više nego ugodnih +30, dočekao me je snijeg u Sarajevu. Na sebi sam imao samo ljetnju garderobu i planirao sam se presvući čim sletim. Međutim, kofera jednostavno nije bilo. Negdje se zagubio, vjerovatno u Istanbulu preko kojeg sam letio.

Osjećaj je bio grozan. Ne samo što trenutno nisam imao šta da obučem, već sam kupio toliko stvari prijateljima i porodici. Da li će mi vratiti kofer? Kada će to biti? Bila su samo neka od pitanja koja sam imao.

Kofer sam dobio nakon nekoliko dana. Stigao mi je na kućnu adresu. Statistika kaže da u 97% slučajeva, kofer stigne do vlasnika.

Ali šta je sa ovih 3%?

Pravilo kaže da ukoliko avio kompanija ne uspije da vam vrati vaš kofer, imate pravo na nadoknadu do čak 1220 evra. Potrebno je opisati stvari koju su bile u koferu, te će shodno tome kompanija napraviti procijenu koliko će vam isplati.

Savjet
Ukoliko primjetite da vam je kofer nestao, prijavite to odmah! Nemojte čekati. Imajte uz sebe sliku svog kofera u telefonu, kako bi zaposleni odgovorni za vaš problem, imali što bolju sliku koji kofer traže. Stavite neku trakicu, zakačku, ubacite vizit kartu. Učinite svoj kofer drugačijim, kako bi ga što lakše locirali.

Ovo su bila prava putnika u avio prevozu. Naravno, postoje i još neke sitnice koje bi se mogle spomenuti, ali ono osnovno i ono što najčešće može da se desi, imate ovdje.

Da li imate nešto što biste dodali?

Riopricesaputovanja.com

(Visited 206 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments