Praktični vodič za mlade Jugoslovenke iz 1970tih – Šta uraditi kad izlaziš sa dva momka?

9 maj

“Izašli ste sa svojim mladićem. Odjednom, prilazi vam netko čije lice vam je poznato i pozdravlja vas. Sad bi ga trebali upoznati sa svojim mladićem, ali ne možete – zaboravili ste ime te osobe…”, ulomak je iz teksta ‘Praktični savjeti za mlade Jugoslavenke: Od zaglavljenog rajsferšlusa do zabavljanja s dva mladića’ objavljenog 1971. godine u Karavanu, a kojeg je iz arhiva izvukao portal Yugopapir.


Ovaj vodič, koji je nastao prije 45 godina, danas nije baš iskoristiv (osim možda u slučaju da se ipak viđate s dva mladića), ali je svakako zanimljivo vidjeti koje su društvene norme i običaji bili uobičajeni za sedamdesete godine prošlog stoljeća.
“To može biti zbog nečeg što ste rekli ili učinili, nekog neočekivanog događaja, zbog bilo čega – ali svima nama se događa da dođemo u takvu situaciju da pocrvenimo. Potrebno je mnogo snalažljivosti i smisla za humor da ovakve situacije prebrodite. Evo nekoliko preporuka koje vam mogu pomoći da ne pocrvenite…”, stoji u uvodu teksta koji prenosimo u cijelosti, a nadamo se kako ove savjete danas nećete shvatiti baš ozbiljno.

Kad vam se zaglavi otvoren ciferšlus
Upali ste u nezgodu: Sjedite u autobusu ili na nekom javnom mjestu, bez kaputa. Odjednom, primjećujete da se vaš ciferšlus na suknji ili hlačama otvorio i – tako zaglavio. Kada ustanete, što mislite što će se dogoditi?

Kako se izvući: Ako ste oprezni i pripremljeni za nepredviđene situacije, naći ćete u svojoj torbici bar dvije ziherice. Najhladnokrvnije ih upotrijebite i ne brinite više o tome. Nemojte sjediti satima, plašeći se onoga što će se dogoditi. Jednostavno krenite i znajte da ćete više pažnje privući ako svi vide da ste zbunjeni. Otiđite do najbližeg toaleta gdje ćete ciferšlus popraviti pomoću igle, koju svakako uvijek imate u torbi.


Kad vam se opusti porub na suknji

Upali ste u nezgodu: Porub na vašoj suknji iznenada je odlučio spustiti se malo niže; nalazite se na podiju za ples, na mjestu gdje se takve stvari odmah primijete.

Kako se izvući: Ovdje vam opet mogu pomoći ziherice iz torbe. Sklonite se u najbliži toalet i sve će vrlo brzo opet biti u redu. Ako nemate ziherice, i obična igla može spasiti cijelu stvar. Drugi put provjerite porub prije nego što izađete.

Kad prospete piće po prijateljici

Upali ste u nezgodu: Prosuli ste piće na nečiju haljinu i istog trenutka stvorila se ogromna mrlja. Što sad?

Kako se izvući: Ako se to dogodilo kod vaše kuće, ponudite djevojci da joj pozajmite neku svoju haljinu, a njenu da operete. Ili se odmah ponudite da očistite mrlju. Što god da učinite, najgore će biti ako se počnete okretati oko sebe želeći da se to nije uopće dogodilo. Osjećat ćete se mnogo gore, a i djevojka kojoj ste upropastili haljinu.

Kad vas mladić koji vam se ne sviđa, pozove van

Upali ste u nezgodu: Mladić koga već dugo znate iz škole ili sa posla, a koji vam se baš ne sviđa puno, pozove vas da izađete s njim – ili, netko vas pozove da ponovo izađete s njim poslije vrlo neuspjelog prvog izlaska. Ipak, vi ga ne želite uvrijediti otvorenim odbijanjem. Što sad?

Kako se izvući: Ako on navede neku određenu večer, recite da ste tada zauzeti. Izmislite nešto za svaku večer koju vam on ponudi, dok mu to na kraju ne dosadi. A ako ne želite ovu igru produžavati, jednostavno recite da se vašem mladiću ne bi svidjelo da izlazite s nekim drugim.

Kad zakasnite kući, a tata vas čeka

Upali ste u nezgodu: Vaš tata zahtjeva da ste kod kuće najkasnije u deset, međutim, večeras ste zakasnili čitav sat. Ulazite u sobu, kad tamo on sjedi, kršeći prste i djelujući jako opasno. Što mu reći?

Kako se izvući: Shvatite da je tata puno više zabrinut nego ljut i da je ono što mu je najpotrebnije izjava da vam se ništa nije dogodilo i da nikada više nećete to napraviti. Ne pokušavajte se nečujno uvući na zadnja vrata i pobjeći u krevet – bolje je da se s njim suočite odmah, a ne sljedećeg jutra. I nemojte se svađati, ostanite hladnokrvni bez obzira na sve.

Kad se najedete pa odete u goste

Upali ste u nezgodu: Pozvani ste kod prijateljice gdje zatečete spremljenu čitavu gozbu. Na vašu nesreću, očekivali ste samo kavu i razgovor, pa dolazite s obilnog ručka.

Kako se izvući: Jako ćete je razočarati ako kažete: “Ah, draga, ne mogu ništa ni staviti u usta!” Potrudite se koliko god možete, jedite pomalo od svega, birajući lakše stvari i žalite se kako danas nešto nemate apetita.
Kad se zabavljate s dva dečka istovremeno

Upali ste u nezgodu: Zabavljate se sa dva mladića istovremeno, izađete s jednim u disko klub, kad tamo – pojavljuje se i onaj drugi kome ste rekli da ćete večeras prati kosu.

Kako se izvući: Najprije utvrdite do koga vam je više stalo. Ako je to onaj sa kojim ste tu večer izašli, pokažite mu onog drugog i recite da ste se nekad s njim zabavljali. U suprotnom, priđite tom drugom i pričajte mu kako se iznenada pojavio vaš stari prijatelj iz drugog grada i zamolio vas da izađete s njim samo na pola sata. Ako imate dobre živce, upoznajte ih, a zatim prijeđite za stol svoje prijateljice dok njih dvojica ne raščiste stvar! U svakom slučaju, izgubit ćete bar jednog od njih, i zato – budite malo pošteniji ubuduće!

Kad stavite viklere, a udvarač navrati nenajavljeno

Upali ste u nezgodu: Danas ste odlučili ostati kod kuće i pobrinuti se za svoju ljepotu – stavili ste viklere, skinuli šminku, a lice pokrili nekom kremom. Iznenada, netko zazvoni na vratima, vi naravno izlazite jer ste sami kod kuće i ugledate mladića koji vas je do sada viđao samo u vašem punom sjaju.

Kako se izvući: Ako vas pogleda, a zatim upita jeste li vi kod kuće, recite: “Da, odmah ću je pozvati!” i otrčite da se uljepšate. A ako vas odmah prepozna, nemojte se brinuti. U slučaju da on voli samo savršene žene, slobodno ga zaboravite. Uostalom, što bi bilo da vam je on nekim slučajem muž – ubrzo bi uvidio da ste i vi ljudsko biće.

Kad izađete van, a zaboravite da ste u kućnim šlapama

Upali ste u nezgodu: Izašli ste iz kuće, fantastično obučeni i spremni za lijep provod. Desetak minuta kasnije nasred ulice, ustanovite da ste još uvijek u svojim omiljenim starim papučama!

Kako se izvući: Prva stvar koju trebate napraviti je da se ponašate kao da je najnormalnija stvar šetati se ulicom u papučama. Možete izvesti i ovo: svratite u prvu prodavaonicu i kupite najjeftiniji par cipela ili sandala; možete se vratiti kući ili izuti papuče i hodati bosi – ljeti to neće izgledati nimalo čudno. Zamislite da snimate neku reklamu za televiziju i čak ćete uživati u svojoj nezgodi!

Kad vam misli odlutaju pa nemate pojma o čemu je riječ

Upali ste u nezgodu: Netko nešto govori u vašem prisustvu (nastavnik, mama, prijatelji). Međutim, vaše misli su odlutale i vi zadnjih nekoliko minuta niste čuli ni riječ od toga. Iznenada vas budi glas: “A što ti misliš o tome?” O čemu se radilo i što trebate reći?

Kako se izvući: Ako je u pitanju nastavnik, najbolje je da kažete: “Oprostite, ali nisam razumjela pitanje” – ako imate malo sreće on će vam ga ponoviti. Druga alternativa, za mamu ili prijatelje je: “Nisam baš sigurna, trebala bih malo razmisliti o tome.” I ubuduće budite malo pažljiviji.

Kada padnete u nesvjest u disko klubu

Upali ste u nezgodu: Nalazite se u toploj i zagušljivoj prostoriji u kojoj je takva gužva da već osjećate nesvjesticu. Naravno, vi se ne želite onesvijestiti, to je tako neugodno, ali to je i jedna od onih stvari koje se ne mogu izbjeći!

Kako se izvući: Nemojte se uzbuđivati već se mirno onesvijestite! Nemate se čega stidjeti, to čak može biti i veoma romantično! Nemojte ni pokušavati probiti se do toaleta. U svakom slučaju, bit će lijepo od vas ako one oko sebe upozorite da ćete se onesvijestiti, kako bi imali vremena da vas prihvate raširenih ruku.

Kad ne znate s kime pričate

Upali ste u nezgodu: Izašli ste sa svojim mladićem. Odjednom, prilazi vam netko čije lice vam je poznato i pozdravlja vas. Sada bi ga trebali upoznati sa svojim mladićem, ali ne možete – zaboravili ste ime te osobe.

Kako se izvući: Vašem dečku bit će veoma neugodno što ga niste upoznali. Zato, ne brinite što će misliti da imate loše pamćenje, već recite: “Oprostite, voljela bih vas predstaviti, ali sam zaboravila vaše ime.” To nije nikakav zločin, a u ovakvoj situaciji najbolje je biti pošten.

Kada vas pobrkaju sa nekim

Upali ste u nezgodu: Slično prethodnom slučaju, prilazi vam neka osoba i počne se raspitivati o vašem poslu, obitelji, prijateljima. Sve je to lijepo, ali vi se nikako ne možete sjetiti tko je ta osoba!

Kako se izvući: Najvjerojatnije je da su vas zamijenili s nekim drugim i, umjesto da se pravite kao da znate tko je on, recite: “Znam da sam vas već negdje srela, ali ne mogu se sjetiti gdje.” Ali, može se dogoditi i da je to netko koga ste znali kada ste imali otprilike tri godine, a toliko se promijenio, da nije nikakvo čudo što ga niste prepoznali!

Obrada: Yugopapir (Karavan, travanj 1971.)

Telegram.hr

(Visited 191 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments