Pozitivna iskustva nakon Studentske Poslovne Akademije: Priđimo nepoznatom i iz toga naučimo!

14 sep

U organizaciji Sparkasse banke i Inkubatora društvenih inovacija „MUNJA“ ove godine je realizovan program pod nazivom Studentska poslovna akademija (SPA), koji je imao za cilj razvoj poslovnih vještina kod studenata i pružanje podrške pri njihovom lakšem zaposlenju. Program je započeo orijentacijskim seminarima, koji su održani u pet gradova Bosne i Hercegovine, i to u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Bijeljini. Seminari su okupili 466 studenata sa raznih fakulteta iz BiH. Nakon ovih seminara, u julu je u Sarajevu održana finalna trodnevna akademija na kojoj su učestvovala 24 najaktivnija studenta tokom cijelog programa.


Na trodnevnoj akademiji polaznici su imali priliku kroz timski rad, kreativne zadatke, diskusije i niz radionica, koje su vodili zaposlenici Sparkasse banke, unaprijediti svoje poslovne vještine, ali i aplicirati za praksu u Sparkasse banci. Praksu su dobili samo najbolji polaznici, ukupno njih devet. Važno je napomenuti da se za akademiju, kao i praksu nisu morali prijaviti samo studenti Ekonomskog fakulteta, nego bilo kojeg. Obzirom da znamo kakvo je stanje u našoj državi i koliko je teško dobiti priliku za obavljanje prakse bilo gdje, ne čudi da su trud i želja polaznika za tom prilikom bili iznad očekivanja.

Razgovarali smo sa tri polaznice prakse u Sparkasse banci: Amrom Mušija, Nejrom Karavdić i Aišom Hadžić, a njihova mišljenja o ovoj prilici su bila i više nego pozitivna.

Na naše pitanje kakvi su dojmovi nakon što je započela praksu, Aiša nam je odgovorila: „Dojmovi su još uvijek svježi i intenzivni, ali i jako pozitivni. Sretna sam što mladi u BiH ipak imaju priliku da pokažu svoju zainteresiranost za stjecanje znanja van formalnog obrazovanja. Fakultet na kojem studiram nije u domenu ekonomije, tako da je ljudima u banci koji su imali zadatak da nas infiltriraju u svoju filijalu postavljen težak zadatak. Ipak, oni su mi ponudili, pa slobodno mogu reći, idealno rješenje- rad u IT sektoru, tačnije u odjelu za projektni menadžment. Prilikom prakse sam stekla znanja o proceduri upravljanja projektima i također znanja o programu Microsoft Project. Također sam uvidjela koliko timski rad igra veliku ulogu i koliko pozitivna atmosfera u officeu utječe na produktivnost“.


Nejra nam je rekla da je praksa na kraju Akademije za nju bila iznenađenje: „Ferijalna praksa u Sparkasse banci je nagrada koju ja nisam očekivala. Smatrala sam da bi to bio bonus u cijelom događaju SPA Akademije“.
Zanimalo nas je kako uskladi praksu sa svojim svakodnevnim obavezama i šta zapravo radi, na što nam je odgovorila: „Ja sam studentica ekonomije na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu i završila sam prvu godinu. U skladu sa obavezama, izabrala sam tri sedmice praktične obuke, od čega sam dvije sedmice provela u centrali banke u Sektoru za poslovanje sa stanovništvom i jednu sedmicu u filijali lidža. U toku prakse sam imala zadatke koji su obuhvatali razna istraživanja tržišta, istraživanje inovacija u kreditnom i kartičnom poslovanju, unos podataka u bankarski sistem, ugovaranje i unošenje kredita, pravljenjenje obavezujućih kreditnih ponuda itd. Drago mi je zbog ove prilike i vjerujem da bi slične ponude bile od koristi studentima svih fakulteta i smjerova“.

Nakon što je primila poziv iz Sparkasse banke za termin u kojem može obavljati praksu, Amra je pomislila „Hej, nisi sanjala. Ideš raditi!“ Ona smatra da kada radimo ono što volimo, ništa nije teško i ništa nije nemoguće. „Za mene su SPA akademija i praksa u Sparkasse banci divno iskustvo, odskočna daska u mojoj daljoj karijeri. Stekla sam mnogo novih poznanstava i čula dosta pozitivnih priča. Praksa je u mnogočemu promijenila moje poglede na radni odnos. Shvatila sam da u Bosni i Hercegovnini postoji nada za mlade, da postoji prilika za sve. Ključ je u nama samima, našem razmišljanju, stavovima , spremnosti i hrabrosti da priđemo nepoznatom i iz toga učimo!“

(Visited 329 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments