Poruka za mlade: Sjedite češće ispred zgrade!

15 nov

Ako ste se u posljednje vrijeme susreli sa grupom KarAKTer na facebook-u, onda ste se zasigurno kvalitetno nasmijali, ali možda poneki i osvijestili. KarAkter je neformalna aktivistička mreža  mladih koja na satiričan, informativan način prikazuje naše društvo, političku scenu u Bosni i Hercegovini.

11947582_421254684742028_1356001514634922975_n

Za interes ima razrađivanje ideja na planu pomirenja i suradnje širokog spektra regionalnih različitosti kroz rad sa mladima organizirajući različite online i offline aktivnosti. Koliko smo doznali u timu ih je mnogo,čak i do Tokija.

Šta je KarAKTer, kako su uopće došli na ovu ideju, koji su planovi za budućnost, doznajte u nastavku razgovora.

Šta je kArakter, koja je njegova definicija?

KarAKTer je ukupnost čovjekovih bitnih osobina, psihički lik; obilježje, osobina. (preneseno značenje) Čovjek postojanih uvjerenja i dosljednog ponašanja; poštenjak. To je jedna od definicija, a druga bi bila da smo nečiji plaćenici a tu smo mijenjali mnoge stranke od objave do objave, pa smo bili tajna grupa SDP-a, nekada bi nam bila opsovana majka SDA-ovska, jednom čak i da smo SBB-ovi i da ovime utičemo i otvaramo put za veliki povratak Graditelja na političku scenu, bilo smo i DF-ovci, bili smo i Naša Stranka, mada oni imaju svoje relevantne stranice po fejsbuku. A pogotovo Lijanovićevi jer nas je sponzorisao tačnije, naš Izbor za najljepšeg političara. Pozvao je svoje članove da nas prate a na zvaničnoj stranici stranke objavio da je pobijedio u tom Izboru. Čak je jedna naša montaža iskorištena i u stranačkoj kampanji SDP-ovog kandidata za predsjednika. I na kraju, bili smo plaćenici i SDS-ovci u RS-u. Naša akcija u Banja Luci “Marka za Vladu” bila je propraćena komentarima , “izdajnici” itd. Samo nam niko još nije rekao da smo HDZ, što je čudno, jer je sasvm jasno da Čović kontroliše i zrak i zemlju i vodu i sve u BiH, pa što ne bi i nas. A treća definicija bi bila da ni mi ne znamo šta smo.

Koliko vas je u timu i kako ste uopće došli na ovu ideju?

U timu nas je mnogo. Malo nas je, al’ nas ima, ima nas pa i do Tokija, tako da možemo reći “što nas ima mašallah”. U svakoj regiji Bosne i Hercegovine, a imamo i svoju dijasporu. Na ideju smo došli sjedeći ispred zgrade. Samo smo sjedili, niko ništa nije jeo ni pio, a djeca političara iz drugog ulaza su dernečila u stanu, oni su i jeli i pili i to nas je pogodilo, nismo mogli to više trpiti i odlučili smo se da nešto pokrenemo. Skupili smo različite ljude, različitih razmišljanja, shvatanja, ideologija i sistema vrijednosti a zajedničko nam je bilo da ovo što imamo u BiH ne valja i ne liči ni na šta. Imali smo i jedan intervju gdje je jedan naš član rekao da se zalažemo za kapitalizam, međutim, on je bio pijan, a ovaj drugi što je za socijalizam, kao pravi komunista, ostao je spavati. Liberali su bili na nekom seminaru, dok su anarhisti zaspali u parku te nisu bili sposobni da dođu. Jedan je meditirao, te mu termin intervju nije odgovarao, jer je tad veliko poravnanje sunca sa ljudskom energijom i duhovnom jezgrom inspiracije, tako da ni on nije mogao doći.

I da naglasimo da u karAKTeru ima mnogo žena, pa se nadamo da ćemo dobiti i simpatije Fondacije CURE i Agencije za ravnopravnost spolova BiH.

KarAKTerovci su nedavno otvorili i konkurs za nove članove, tako da se odsad svi zainteresirani mogu prijaviti i postati član.

Konkurs za nove članove je u tijeku, recite mi nešto više o tome?

Pazite, naš konkurs je otvoren za nove članove i ČLANICE, morate biti oprezniji. Što se tiče konkursa, možemo reći da ga radimo čisto jer, bez obzira što nas ima toliko puno, uvijek valja da nas je još više. A i srčani i moždani udari među mladima postaju sve češći, pa da se osiguramo.

Kakvi su vaši planovi za ubuduće?

Nastavit ćemo raditi ovo što trenutno radimo, šta god to bilo, i pošto nam fali HDZ BiH u našoj kolekciji, kao jedna od stranaka čiji smo plaćenici, vidjet ćemo da se i na tom polju potrudimo. I to je to za sada jer nažalost, nismo bili ni na jednoj edukaciji i nemamo verifikovani certifikat o pravljenju dugoročnog plana, tako da ne možemo ništa reći u vezi toga. Još uvijek se sve spontano dešava i onako kako nam naumpadne.

Za kraj KarAKTerovci su ostavili jednu poruku za mlade, ni manje, ni više, baš u njihovom stilu: Dragi mladi ljudi, sjedite češće ispred zgrade i čuvajte se pasa lutalica!

Za one koji su u nekom slučaju propustili ovu kreativnu ekipu, možete posjetiti njihovu web stranicu, kao i pratiti ih putem facebook-a.

Svi zainteresirani koji bi voljeli postati član KarAktera, mogu im se javiti preko e-mail adrese [email protected], ili putem inboxa na facebook-u.

10403258_445051039029059_777382816334283093_n

Autor: Dalila Osmić

 

 

(Visited 353 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments