Portal Coolturna baština

12 feb

Pokrenut je novi portal Coolturna baština koji ima za cilj promociju vrijednog i raznovrsnog kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine, te ukazivanje na važnost očuvanja zajedničkog naslijeđa.

Na portalu “Coolturna baština” objavljivati će se tekstovi o značajnoj kulturnoj baštini BiH, ali i drugih zemalja; mladim kreativcima koji inspiraciju u svom radu crpe iz bogate zajedničke baštine i pridaju važnost očuvanju nasljeđenih dobara; vrijednim spomenicima kulture; zanatima; bitnoj ulozi muzeja u očuvanju naslijeđa itd.

Važan segment ovog portala je “Mapa naslijeđa” koja sadržava informacije o različitim kulturnim dobrima od značaja širom BiH. Mapiranju dobara može doprinijeti svaka osoba kroz formular dostupan na ovom portalu.

“Da bi sačuvali i zaštitili nasljeđena dobra važna je uloga svakog pojedinca. Iz ovog razloga na portalu smo omogućili svim građanima/kama da putem formulara dostave informacije o lokalitetu, nekoj staroj kući, prepoznatljivom objektu i slično iz njihovih sredina za koje smatraju da je važno sačuvati. Okruženi smo izuzetno vrijednim dobrima koja danas nažalost rijetko primjećujemo. Svako od tih dobara ima posebnu priču koja govori o nama i našem društvu, ali i izuzetnu kulturnu i historijsku vrijednost,” izjavila je Adisa Džino Šuta, direktorica CHwB BiH.

Kontakt: 

[email protected]
+387 33 267 915
+387 33 267 916
Radićeva 17/V
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

(Visited 173 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments