POP ART FEST

21 apr

Od 20.-23. aprila 2017. godine održaće se prvi Pop Art Festival na temu sarajevski humor i muzika. Organizator festivala, UG Pogon okupio je najznačajnije kulturne radnike koji će se kroz 6 panel diskusija i 2 umjetnička performansa prisjetiti posljednjih 50 godina kulturno-umjetničke scene Sarajeva.

Otvorena scena Obala na Akademiji scenskih umjetnosti domaćin je panel diskusija – jedna je održana u četvrtak, a druga je planirana za  subotu, 22. aprila od 18:00-21:00 sat.

O posljednjih 50 godina sarajevske muzičke scene razgovaraćemo sa Bojan Hadzihalilovic, Zoka Catic, Samirom Čulićem, Elvisom J Kurtovićem, Sašom Lošićem, Enes Zlatar, Sanjinom Latifićem, Damir Nevesinjac, Adnan Saran, Dino Saran, Brano Jakubović, Vedran Mujagic i Samir Hodovic

Kroz otvorene diskusije na teme New Primitives, Rock Under the Siedge i Muzika danas učesnici će se osvrnuti na istorijat i značaj koji je muzička scena imala u razvoju popularne kulture i predstavljanja Sarajeva kao regionalnog muzičkog centra.

Poznati sarajevski duh godinama je jedan od najvećih sarajevskih brendova. Kako je to sve počelo i zašto je Sarajevo poznato po specifičnom humoru razgovaraćemo sa istaknutim sarajevskim glumcima i kulturnim radnicima Almir Kurt, Pjerom Žalica, Borom Kontićem, Zenitom Đozićem, Srdjan Velimirovic, Darko Ostojic, Senadom Bašićem, Damir Nikšić i Milan Pavlovic.

Panel diskusije će snimati student Akademije scenskih umjetnosti, a ostaće kao zapisi usmene istorije na čuvanje Akademiji i Historijskom muzeju BiH. Ulaz je besplatan.

U Historijskom muzeju BiH tokom četiri dana festivala održaće se i kreativne radionice za studente i srednjoškolce. Zainteresirani se putem Facebook stranice UG Pogon mogu prijaviti za učešće u sljedećim radionicama:

– Fotografija sa Imrana Kapetanović
– Muzika sa Hamdija Salihbegovic
– Dokumentarni film sa Mirna Dizdarević
– Strip sa Emir Durmišević i Edin Durmisevic
– Slikarstvo sa Meliha Trako
– DJ radionica sa DJ Said5

Historijski muzej ugostiće i umjetnika Benjamin Cengic koji će nacrtati murale posvećene Goranu Ipetu Ivandiću, Davoru Dujmoviću, Draženu Ričlu i Adiju Lukovcu. Murali će ostati u vlasništvu Muzeja kao dio stalne postave.

Jedan od učesnika Pop Art Festivala je i jedan od najtalentiranijih sarajevskih umjetnika mlađe generacije, Rikardo Druškić koji će svojim radom oslikati automobil Seat Leon. Koncept događaja zamišljen je kao jedinstveni spoj auto-industrije, savremene tehnologije i umjetnosti, a održaće se u subotu, 22. aprila od 11:00-18:00 sati na trgu ispred Sarajevo City Center.

Organizaciju Pop Art Festivala podržali su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Stari Grad Sarajevo i Porsche Sarajevo. Prijatelji festival su Akademija scenskih umjetnosti, Historijski muzej Bosne i Hercegovine, Ideas Business Lab, Sarajevo City Center, Coca-Cola HBC i Gelender pivo.

(Visited 167 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments