Politika nije hobi, već stalno usavršavanje

7 nov

Politički lideri/ke treba da pokažu jednu političku kulturu u svom radu, koja očajnički nedostaje na našoj političkoj sceni.

PERPETUUM MOBILE – Institut za razvoj mladih i zajedniceje 2007. godine odlučio pokrenuti Akademiju za političke lidere/ke Bosne i Hercegovine. Potrebu za edukacijom mladih političara i političarki prepoznali su nakon sprovedenog istraživanja, publikovanog u publikaciju ,,Mladi i politika”. Šta je Akademija, koliko traje i šta nudi mladim ljudima odgovorili su nam Bojana i Ilija Trninić, osnivači Akademije.

ak_izjava,,Projekat Akademija za političke lidere/ke ima za cilj da obuči mlade članove političkih partija i da podrži novu generaciju političara koji će sarađivati u cilju unapređenja njihovih zajednica i društva u cjelini.Program traje jednu godinu (pripremna faza i faza obuke) i uključuje maksimalno 25 polaznika/ca. Namijenjen je aktivnim članovima političkih partija, starosti između 18 i 27 godina koji imaju preporuku i podršku struktura stranke za aktivno učešće na Akademiji.“

Akademija uključuje osnovna teoretska znanja o temama koje su obuhvaćene kroz 4 različita modula tokom kojih mladi stiču vještine potrebne za politički angažman.

,,Na svakom od modula osim teoretskog, polaznici/ce imaju i praktični dio koji je u vezi sa temom obrađenom tokom modula. Takođe nudi i praktični interaktivni rad sa polaznicima/icama, koji poslije Akademije mogu svoja znanja praktično iskoristiti u svom političkom angažmanu; omogućava polaznicima da čuju aktuelne informacije od kompetentnih predavača/ica. Ovaj vid edukacije predviđa i samostalni/timski rad na zadacima kao što je izrada seminarskog i obavljanje praktičnog rada, koji imaju za cilj da motivišu i podstaknu polaznika/cu da obradi temu kojom se misle baviti u okviru svog političkog angažovanja.”

Pepetuum Mobile podstiče političke partije da ulažu u svoje podmlatke i njihovu edukaciju, te pretežno insistira da participaciju za učešće polaznika plaćaju političke partije koje su ih delegirale.

,,Imamo dobre odnose sa svim političkim partijama u Bosni i Hercegovini i sa svima njima smo sarađivali tokom Akademije, tačnije Akademiju su uspješno završilili polaznici i polaznice iz 28 različitih političkih partija. Participacija za učešće u Akademiji se plaća, ali mi insistiramo da to ne plaćaju pojedinci, polaznici i polaznice Akademije, nego političke partije koji ih delegiraju. Na taj način želimo da podstaknemo političke partije da ulažu u svoje podmlatke i njihovu edukaciju.“

Od akademaca su visoka očekivanja po završetku Akademije. Akademija ne bi ni postojala da se od njih ne očekuje da sutra vode ovu zemlju u pravom smjeru.

ak_izjava2,,Očekujemo da pokažu jednu političku kulturu u svom radu, koja očajnički nedostaje na našoj političkoj sceni. Da nastave raditi na sebi, da se grade i kao osobe i kao političari ili političarke. Očekujemo, a tome smo ih obučavali tokom  Akademije da odgovorno obavljaju svoj posao što se ne može reći za današnje političare. I naravno da kroz svoj rad predstavljaju novu generaciju političara koji će sarađivati u cilju unapređenja njihovih zajednica i društva u cjelini.Mi ne bi radili ovo da ne vjerujemo da će većina njih ići u pravom smjeru.“

Ne samo Perpetuum, već i cijela društvena zajednica očekuje od ovih mladih ljudi, polaznika Akademije,da će sutra biti aktivni, tolerantni, odgovorni i spremni na saradnju s drugima. I za kraj Bojana i Ilija poručuju svima koji planiraju da se bave politikom.

“Politika nije hobi. Ako se odlučite da se sa njom bavite, radite to iz istinskih pobuda, da se poboljša situacija običnog građanina, da mu se olakša život. Pri tome, imajte na umu da se mora dati dio sebe i da se, stalnim usavršavanjem, unapređuje zajednica u kojoj živite.”

Autor: Jovana Kljajić

 

(Visited 308 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments