Polaznik ITAcademy koji je sa lakoćom stekao prestižni Zend certifikat

19 dec

Polaznik ITAcademy Amar Bešlija, poslije uspješno završenog školovanja na smjeru za PHP Web programiranje, položio je ispit za svjetski priznati ZEND certifikat i tako postao zvanični Zend Certified PHP Engineer.

Ovaj sjajni polaznik ITAcademy iz Bosne i Hercegovine nije se tu zaustavio. Trenutno studira informacione tehnologije na Visokoj školi za informacione tehnologije, ekonomiju i preduzetništvo (ITEP), a upisao je i Java Development program na IT akademiji kako bi upotpunio svoja znanja u oblasti programiranja.

Amar je svestran, završio je i Filozofski fakultet, odsjek za komparativnu književnost, svira šest instrumenata, a zanima ga i video i audio produkcija, dizajn, web dizajn i pisanje. Ovako je izgledao njegov put do uspjeha.

Broj ljudi koji se bave PHP programiranjem, a posjeduju ovaj prestižni certifikat nije veliki. Koliko je bilo teško položiti ispit i kako ste se za njega pripremali?

– Ako bih bio do kraja iskren, morao bih reći da sam ovaj certifikat na neki način sa lakoćom položio. Razlog za to su intenzivne pripreme koje sam obavljao u periodu od skoro dva mjeseca prije samog polaganja, te naravno školovanje na ITAcademy. Što se tiče samih priprema, iz moga iskustva, važno je proći kroz ZEND Study Guide kao osnovno uputstvo za polaganje, provesti dosta vremena na php.net i prolaziti kroz dokumentaciju samog jezika, riješiti veliki set pitanja u vezi sa ovim jezikom, a koja možemo naći online – objasnio je Amar.

Ovaj vrijedni mladić kaže da nije imao nikakvu dilemu kada je odlučivao šta želi da upiše, ITAcademy je bio izbor na prvu loptu.

– PHP program sam izabrao zato što nisam imao apsolutno nikakvo ozbiljno iskustvo u učenju web tehnologija. PHP je poznat kao star, stabilan i jezik koji se mnogo koristi, pa u tom smislu nisam morao mnogo razmišljati. A ITAcademy mi je pružila priliku da učim online, interaktivno bez mnogo fokusa na stvari koje se obično vežu uz studiranje i školovanje: odlazak u školu, boravak, pauze, povratak, skup i često neredovan prijevoz u gužvama i slično. Sve to sam zaboravio i fokusirao se na učenje, što je pomoglo, jer sam u istom trenutku išao redovno na fakultet. Izbor je zaista bio pravi.

ITAcademy je jedan od rijetkih Zend training centara u svijetu i prvi i jedini training centar sa licencom za distance learning program. Amar Bešlija je odabrao online učenje i nije pogriješio.

– Smatram da je dolaženje na predavanja danas prevaziđena forma obrazovanja. Ako imamo mogućnost da gledamo to isto predavanje iz udobnosti našeg doma ili nekog drugog nama dragog mjesta, te da postavljamo pitanja kroz interaktivne poruke, prisustvujemo chat sesijama, razgovaramo sa drugim polaznicima na EduWallu, ne vjerujem da imamo mogućnosti da izgubimo išta sa online nastavom. Fokus je na učenju, a ne na nevažne stvari. DL platformu kakva je ona na ITAcademy bih svakom preporučio, jer je ona moderna i pomaže da zaista nešto naučimo. Ovaj princip možemo vidjeti u mnogim, čak i neprofitnim online organizacijama koje pružaju obrazovanje iz raznih struka, tako da je ovo pravi smjer u učenju – tvrdi Amar Bešlija.

Nijedno učenje i usavršavanje nije lako, pa je tako i ovaj polaznik IT akademije iz Bosne i Hercegovine imao teške, ali i one lakše momente. Najviše se mučio na početku, dok nije savladao osnove.

– Znao sam nešto malo HTML-a i CSS-a i nimalo o tome kako funkcionira internet, Web Stack strukture, a naročito jedan serverski programski jezik poput PHP-a. Trebalo je neko vrijeme da se sve to složi u glavi i onda je zaista krenulo. Najbolji dio je bilo kreiranje moje prve web stranice, to je bio zaista nevjerovatan osjećaj. Konačno sam postao dio weba i njegovog razvoja – sa oduševljenjem je ispričao Amar.

Utisci koje nosi sa ITAcademy isključivo su pozitivni. Toliko je zadovoljan da je odlučio da upiše još jedan program – Java Development.

– Sa ITAcademy nosim zaista odlična iskustva: od kvalitetne DL platforme i njenih funkcionalnosti, preko kvalitetnih profesora i gradiva, do jedne od meni najbitnijih stvari – veoma susretljive i profesionalne tehničke podrške i podrške u vezi sa samim učenjem. Drago mi je bilo vidjeti samu profesionalnost na djelu, odgovore koji stižu u roku od nekoliko minuta i momentalno rješavanje problema. Za Java Development program sam se odlučio jer proširuje moje mogućnosti kao Full Stack Web Developera.

Svakako, nakon njega ne namjeravam da stanem i u planu su već neki drugi vidovi obrazovanja za dalje sticanje znanja iz web tehnologija. Što se tiče ITAcademy, postoji ambicija, naravno, ako se pruži prilika, da nastavim svoje školovanje na smjeru Web Design i tako se zaista upotpunim u ovoj oblasti.

Već neko vrijeme razvijam ideju o sopstvenoj IT kompaniji

Najveći benefit koji je Amaru Bešliji donijelo školovanje na ITAcademy je mogućnost da polaže za ZEND certifikat. On sada ima planove da pokrene svoju IT kompaniju.

– Zbog studiranja se trenutno bavim samo freelancingom, ali već neko vrijeme razvijam ideju sopstvene kompanije vezane za IT sektor. Ne želim biti kao mnogi drugi, ne želim otići iz svoje zemlje gdje već imam nešto napravljeno. Želim ostati ovdje, osnovati kompaniju, zaposliti ljude koje već znam i zajedno se sa njima boriti za našu bolju budućnost. I ovom prilikom pozivam sve koji dijele ovu viziju da kontaktiraju sa mnom, jer zaista želim da doprinesem podizanju IT sektora na veći nivo – rekao je Amar.

I za kraj, Amar Bešlija ima poruku za sve one koji razmišljaju da svoja znanja u IT sektoru unaprijede i da upišu IT akademiju.

– ITAcademy je pravi izbor za sve one koji nemaju nikakvog IT iskustva, jer, zaista, na našim područjima ne postoji tako kvalitetna ustanova koja će im približiti ovakvo znanje. ITAcademy će vam pružiti sve osnove, sve resurse koji su vam potrebni, a na svakome od nas je da učimo, vježbamo, razgovaramo sa profesorima i kolegama i debelo zagrijemo stolicu kako bismo nešto naučili i savladali.

Svakako, prije samog školovanja savjetujem svim kolegicama i kolegama da malo istraže oblasti koje ih zanimaju, te da u samo učenje uđu sa drugačijim razmišljanjem od standardnog, a to je da se mora raditi kako bi se nešto postiglo.

Svima onima koji posle PHP programiranja žele da polažu za ZEND certifikat savjetujem ozbiljnu pripremu, najmanje 2 do 6 mjeseci, zavisno od njihovog nivoa znanja. Ispit je zaista ozbiljan i profesionalan i na njega se mora izaći spreman, staložen i fokusiran. Svakako, ZEND Study Guide je odličan vodič kako se pripremiti za ovaj ispit i njega prvenstveno preporučujem kao početak priprema – završio je Amar Bešlija.

 

(Visited 745 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments