Pogledajte koji su to najposjećeniji muzeji na svijetu

6 okt

Najveći i najpoznatiji muzej na svijetu, nije ujedno i najposjećeniji. Ipak, u Evropi je i dalje broj jedan, a prošle godine privukao je 7 miliona i 400 hiljada ljudi, uprkos činjenici kako je posjeta opala za značajnih 14,9 posto.

Međunarodna neprofitna organizacija Themed Entertainment Association u javnost je izašla s rezultatima koji se tiču posjećenosti muzeja u 2016. godini. Prošle godine muzeje je ukupno posetilo 107,8 miliona ljudi, što je 1,3 miliona više nego godinu prije. Među prvih deset muzeja najviše je azijskih, sjevernoameričkih i evropskih.

10. Galerija Tate Modern, London

Galerija čuva kolekciju britanske umjetnosti od 1500. godine pa sve do današnjih dana, a prošle godine zabilježila je veliki rast broja posjetilaca. Naime, izložbe u Tateu je razgledalo čak 23,9 posto ljudi više nego 2015. godine.

9. Vatikanski muzeji, Vatikan

Muzeji koji čuvaju neka od najpoznatijih renesansnih djela, kao i kolekcije koje su nadopunjavali različite pape, popularni su već više decenija. No, i oni bilježe mali rast, od 1,1 posto.

8. Nacionalna galerija, London

Smještena na trgu Trafalgar u Londonu, Nacionalna Galerija se prošle godine pokazala pravim mamcem za ljubitelje umjetnosti, jer je njenim hodnicima prošetalo više od 6 miliona posjetilaca.

7. Muzej nauke i tehnologije, Šangaj

Moderni i ogromni muzej koji se prostire na 65 hiljada kvadratnih metara, zabilježio je rast broja posjetioca za 6,2 posto.

6. Britanski muzej, London

Smješten u četvrti Bloomsbury, Britanski muzej posjeduje ogromnu zbirku artefakata i svjetske umjetnosti, pa nije ni čudo kako posjetioci ovdje vole da provedu cijeli dan.

5. Metropolitan muzej, New York

Najveći muzej u SAD-u i treći najposjećeniji u istoj državi, ove se godine našao na petom mjestu.

4. Nacionalni muzej prirodne istorije, Washington

Ako ste popularniji od Metropolitana, znači da stvarno vrijedite, a ovaj muzej u glavnom gradu Sjedinjenih Država zabilježio je rast od 2,9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

3. Louvre, Pariz

Najveći i vjerojatno najslavniji muzej na svijetu, nije ujedno i najposjećeniji. Ipak, u Evropi je i dalje broj jedan, a prošle godine privukao je 7 miliona i 400 hiljada ljudi, uprkos činjenici kako je posjeta opala za značajnih 14,9 posto.

2. Nacionalni muzej vazduhoplovstva i svemira, Washington

Muzej je to koji broji hiljade eksponata, uključujući i avion braće Wright s početka 20. vijeka i komandnu ploču Apolla 11. Nije onda čudno kako ga je prošle godine posjetilo čak 7 miliona i 500 hiljada osoba.

1. Nacionalni kineski muzej, Peking

I pobjednik se nalazi u Kini! 7 miliona i 550 hiljada duša prošle je godine obišlo ovaj muzej, osnovan 2003. godine. On je nastao spajanjem Nacionalnog muzeja kineske historije i Nacionalnog muzeja kineske revolucije, smjestio se na trgu Tiananmen, a prošle godine je zabilježio rast posjeta od 3,6 posto.

Nezavisni.ba

 

(Visited 267 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments