Poduzetnička lekcija inžinjerke koja je završila Stanford

30 apr

Sterling je još za vrijeme svojih studentskih dana uvidjela važnost postavljanja dodatnih pitanja i traženja pomoći u stvarima koje ne poznajemo.
Debbie Sterling, inžinjerka koja je završila Stanford, osnovala je 2012. godine kompaniju za igračke GoldieBlox kako bi ohrabrila djevojke i djevojčice da sastavljaju male mašine.

Simpatična ideja ima ozbiljnu pozadinsku priču. Naime, sastavljenjem igračaka Sterling želi povećati broj inžinjerki u svijetu koje u ovoj profesiji čine samo 14% ukupne populacije.

Do sada je GoldieBlox prodao više od miliona setova igrački. Uspjehu ove poduzetničke ideje svjedoči i aplikacija kompanije koja je nagrađena.

U intervjuu za Business Insider Sterling je svoj uspjeh pripisala jednoj lekciji koju je naučila kao lider, a koja glasi: Nemoj se libiti tražiti pomoć!

“Mislim da je najveća greška koju možete napraviti kao poduzetnik to da se pretvarate da znate sve“, pojasnila je Sterling. Ona smatra kako je od velike važnosti priznati kako na neka pitanja nemamo odgovore ili kako ne znamo uraditi neke zadatke uviđajući neophodnost angažiranja nekoga ko poznaje stvari koje nas dovode u nedoumicu.

Iako ovaj savjet zvuči vrlo jednostavno i primjenjivo, poduzetnička karijera mnogih ljudi je prepuna grešaka koje su posljedica nestručnosti i neznanja prilikom donošenja važnih odluka.

Sterling je još za vrijeme svojih studentskih dana uvidjela važnost postavljanja dodatnih pitanja kojima se otklanja sumnja.

“Sjećam se sebe na početku studija na Stanfordu kada sam na časovima složenijeg inžinjeringa bila suviše stidljiva da pitam neke stvari koje mi nisu bile jasne tako da sam samo šutila“, prisjetila se Sterling koja smatra da bi joj studentski dani bili mnogo lakši da je tražila pomoć profesora.

Ona smatra kako je ova pouka posebno vrijedna za djevojke koje grade samopouzdanje u ranoj dobi.

“Primjećujem kako ima mnogo djevojaka koje osjećaju veliki pritisak usljed težnje da budu savršene ili koje su suviše ponosne ili stidljive”, smatra Sterling. Ona dodaje kako zbog straha od sramoćenja neke osobe nikada ne dosegnu svoj puni potencijal.

poslovnisvijet.ba

(Visited 122 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments