Počeo Pravo ljudski – Film festival u Sarajevu

11 nov

Deseto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala održat će se od 11. do 16. novembra u Sarajevu, a u okviru redovnih programskih sekcija, kao i specijalnih projekcija, bit će prikazano 111 dokumentarnih filmova.
Na Festivalu će se održati otvorene diskusije, radionice i master classes na kojima će mladi umjetnici imati priliku razmjene iskustava i znanja sa zanimljivim ljudima i filmskim profesionalcima.

Film “Čovjek sa kamerom“ Dzige Vertova, 11.11. će u Kinu Meeting Point otvoriti 10. Pravo Ljudski Film Festival.

– Ovogodišnje izdanje festivala bavit će se pitanjima eksperimenata, da li je film eksperiment, koliko smo spremni eksperimentirati, te koliko smo slobodni postavljati pitanja koja nisu prije postavljena u javnom prostoru. Upravo iz tog razloga, Festival će otvoriti Vertovov film koji se bavio tim pitanjima i koji je na neki način označio početak dokumentarne kinomatografije – kazala je Kumjana Novakova, kreativna direktorica Pravo Ljudski Film Festivala na pres-konferenciji održanoj povodom otvaranja.

logoPravoljudski
U posebnom fokusu je Jugoslavenski eksperiment u okviru kojeg će javnosti biti predstavljeno 55 filmova nastalih od 1950. do 1980. godine. U programu “Dobar, loš, zao emigrant” bit će prikazana tri filmska ostvarenja o trenutnoj krizi izbjeglica u Evropi. Specijalna projekcija posvećana je rediteljici Chantal Ackerman, a bit će prikazan njen film “Nije kućni video”.

U okviru Festivala bit će i programi “Zumiraj prava“, “Budućnost je ovdje”, te “Zumići” namijenjen najmlađim..

– “Zumiraj prava“ trajat će od 13. do 15. novembra u Art kinu Kriterion i Meeting pointu. Program će biti otvoren izložbom stripova i fotografija umjetničko-aktivističkog laboratorija “A lab”, a zatvoren filmom “Kvota” – kazala je producentica i koordinatorica ovog programa za mlade, Adela Galešić, koja je također najavila projekciju više od 30 filmova, radionice, koncerte.

Filmski program zatvorit će film “Konj Novac“, portugalskog reditelja Pedra Coste koji svoje okruženje pretvara u filmski set, kako bi zabilježio život na njegovom izvoru.

– Costa je jedan od autora koji se ne boji biti različit u produkcijskom i audio-vizuelnom smislu, a on već 30 godina radi na principu samofinansiranja, te unutar filmske ekipe dijeli podjednako sredstva bez bilo kakve hijerarhije unutar filmske ekipe, što je veoma važno za Pravo Ljudski – kazala je Kumjana Novakova.

Producentica Festivala i koordinatorica glavnog programa, Elma Selman, istaknula je ono što se dešavalo iza kulisa i dodala da je Festival dobio podršku Švicarske, Češke, Hrvatske, Srbije, Crne Gore. Ona je također napomenula da je dio Festivala i program “Jeste li za ples”, koji će se održavati nakon projekcija filmova.

Ulaz na sve projekcije u Kinu Meeting Point, Art Kinu Kriterion, Galeriji Duplex 10m2 i Muzeju savremene umjetnosti Ars Aevi, bit će besplatan.

Više informacija na webu Festivala.

 (S. Ž./Faktor.ba/Foto: K. Softić)

(Visited 199 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments