Počeo BUSINESS CHALLENGE 2019 – 7. državno takmičenje mladih u poduzetništvu

3 apr

I ovog aprila MUNJA Inkubator i HOCU.ba info platforma sa partnerima organiziraju najveće državno takmičenje za srednjoškolce u poduzetništvu pod nazivom „Munja Business Challenge“.

Business Challenge se realizira po međunarodnoj metodologiji najvećeg obrazovnog programa iz oblasti ekonomije i poduzetništva Junior Achievement koji djeluje u preko 100 zemalja. Na ovom takmičenju 200 srednjoškolaca iz velikog broja srednjih škola iz cijele zemlje pokazat će kako se snalaze u rješavanju poslovnih zadataka koje su pripremili menadžeri i stručnjaci iz oblasti poduzetništva. Učenici podijeljeni u mješovite timove sa vršnjacima iz drugih gradova kroz timski će rad i uz pomoć mentora osmisliti najbolja poslovna rješenja i zatim ga prezentirati stručnom žiriju i ostalim učesnicima.

Ovogodišnji Business Challenge se sastoji od četiri regionalna jednodnevna takmičenja u Tuzli, Banja Luci, Sarajevu i Mostaru. Pobjednički timovi od 17. do 19.04.2019. godine sudjeluju u finalu u Sarajevu, a dvadeset najboljih predstavljat će BiH na Poslovnom Izazovu Zapadnog Balkana u Crnoj Gori.

Prvo polufinale održava se u Tuzli u srijedu 03.04.2019. godine u BKC-u sa početkom u 10:00h, dok je proglašenje pobjednika planirano u 17:00h. Partner ovoga polufinala je Ministarstvo kulture, sporta i mladih Tuzlanskog Kantona.

Pokrovitelj takmičenja je Ministarstvo civilnih poslova BiH, a glavni partner je EU Info Centar, kompanija TELEMACH, AS Holding sa članicama grupacije: Vispak, Solana Tuzla, Oaza, AS Jelah, Klas, Sprind, AC Food, Swity, zatim BBI banka i Sarajevo Business Forum, projekt Moja budućnost i Helvetas, te lokalni domaćini Inovacioni centar Banja Luka i SPARK Mostar.

“Kroz Business Challenge učenici razvijaju poduzetnički duh i svijest o važnosti proaktivnosti u društvu i na tržištu rada, kao i vještine rješavanja problema, timskog rada, analitičkog razmišljanja, prezentacijske vještine, te unapređuju vlastito samopouzdanje, što je posebno važno kada znamo da je danas preko 60% mladih nezaposleno, a većina razmišlja o odlasku iz zemlje“, rekao je Jan Zlatan Kulenović direktor MUNJA Inkubatora, koji organizira ovo takmičenje.

Takmičenje “Business Challenge” u protekih šest godina okupilo je više od 800 srednjoškolaca iz 146 škola i 74 grada.

(Visited 494 times, 3 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments