Poboljšajte memoriju dvostruko: Najstariji trik na svijetu!

15 nov

Neki ljudi imaju odlično pamćenje, dok drugi ne mogu da zapamte ni pet stvari koje treba da kupe u prodavnici, bez spiska i podsjećanja…

Naime, nedavna studija objavljena u stručnom magazinu “Neuron”, otkriva kako da to popravimo!

Tim sa medicinskog fakulteta u Holandiji, na čelu sa profesorom kognitivne neuronauke Martinom Dreslerom, sproveo je studiju u kojoj je istraživao mozak 23 osobe koje potvrđeno imaju najbolju memoriju na svijetu. Kontrolna grupa činio je skup od 23 osobe sličnih godina, zdravstvenog stanja i inteligencije, sa prosječnom memorijom.

Prilikom istraživanja, mjerili su razlike u jačini komunikacije između regija mozga pomoću magnetne rezonance, a koristili su i strukturalnu magnetnu rezonancu da bi izmjerili razlike u veličini.

U anatomiji mozga nije bilo razlike, odnosno, ispitanici sa odličnom memorijom nemaju veći mozak od osoba čije je pamćenje prosječno. Ali, zapažene su razlike u šablonima povezivanja – kod najboljih je bilo je i do 2.500 različitih veza u mozgu!

Svaki od ispitanika sa odličnom memorijom zapravo je dobio ovu titulu zbog “treniranja” mozga takozvanim mnemoničkim strategijama, a naročito “loci metodom”. Loci metoda predstavlja mentalno povezivanje sa određenim fizičkim lokacijama. Metod se oslanja na zapamćene prostorne odnose za grupisanje i utvrđivanje podataka. Ovu metodu koristili su još antički Grci i Rimljani.

Drugi dio istraživanja uključivao je različite grupe subjekata – 51 osobu sličnu osobama sa odličnim pamćenjem iz prvog djela, ali sa tipičnim sposobnostima mozga, koji nisu radili nikakve “vježbe” za mozak ranije. Bili su podijeljeni u 3 grupe – dvije su vježbale, a treća nije.

“Trenirali smo ih loci metodom šest sedmica, 30 minuta dnevno. Nakon vježbi, pokazali su mnogo veću sposobnost memorije“, otkrio je dr Dresler. Ono što je najvažnije, treningom se povećala i povezanost između regija mozga. Još veći rezultati zabilježeni su nakon puna dva mjeseca.

“Loci metoda se pokazala kao odlična za popravljanje memorije, kako za svakodnevne stvari poput spiska za kupovinu, tako i za pamćenje gomile stručnih informacija“, zaključio je profesor Dresler i preporučio da pamtite stvari ili prema prvim slovima ili prema slici koja vas na njih asocira.

Nezavisni.ba

(Visited 614 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments