Ovogodišnji Sajam srednjih škola u Mostaru posjetilo oko 2.300 učenika

19 apr

Učenici su mogli doznati informacije o školskim zanimanjima, projektima i izvannastavnim aktivnostima te provjeriti što je to u ponudi Grada Mostara kada je u pitanju srednje obrazovanje.

U organizaciji Grada Mostara i Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i u suradnji s Pedagoškim zavodom, Zavodom za školstvo, srednjim i osnovnim školama s područja Grada Mostara, Vijećem mladih Grada Mostara i Vijećem učenika srednjih škola Grada Mostara, tradicionalno, sedmu godinu za redom organiziran je Sajam srednjih škola Grada Mostara 2018. Sve srednje škole s područja Grada Mostara,19 javnih i tri privatne, predstavile su se u utorak, a učenici su mogli doznati informacije o školskim zanimanjima, projektima i izvannastavnim aktivnostima te provjeriti što je to u ponudi Grada Mostara kada je u pitanju srednje obrazovanje. Po riječima ministra obrazovanja, znanosti, kulture i športa u HNŽ-u Rašida Hadžovića, po prvi put zajedno sa srednjim školama, a u suradnji s Gospodarskom komorom Grada Mostara, su i zainteresirane građevinske, turističko – ugostiteljske, strojarske i elektrotehničke tvrtke. 

Nama je cilj da sugeriramo i omogućimo na ovaj način svim učenicima da prilikom odabira samih zanimanja izaberu ono što vole”, kazao je ministar na tiskovnoj konferenciji u Mostaru.

Izrazio je nadu kako će ovo godine biti i zanatskih zanimanja te da je nazočnost tvrtki na Sajmu pokazatelj njihove zainteresiranosti za suradnju sa školama. Po riječima načelnika Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Bože Ćorića, na ovogodišnjem sajmu sudjeluje više od 2.300 sudionika, od čega više od 1.100 učenika osnovnih škola s područja Grada i više od 1.000 učenika srednjih škola zajedno s profesorima i ravnateljima. Na sajamskim aktivnostima sudjeluje i Dekanesa i osoblje Pravnoga fakulteta Univerziteta ‘Džemal Bijedić’ i mostarskoga sveučilišta zajedno sa studentima te predstavnici Omladinskoga kulturnoga centra Abrašević“.

U sklopu Sajma, organiziran je kviz za mješovite školske timove učenika srednjih škola s područja HNŽ-a na temu “Obrazovanje bez diskriminacije”. Zatim istraživanje mješovitih timova učenika srednjih i osnovnih škola na temu ”Boje Hercegovine” te Girls Day – promocija tehničkih zanimanja učenicima završnih razreda osnovnih škola, kao i sajamska aktivnost ”Upoznaj Europu”. Sljedećih dana bit će upriličen Leap In Mostar, Konferencija za mlade ”Znanja i vještine relevantne za tržište rada” te debata između srednjoškolaca i studenata Pravnih fakulteta iz Mostara na odabranu temu vezanu za Europu i europske integracije.

Ove godine sajamske aktivnosti podržali su i švicarsko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini putem Programa Prilika plus, Gospodarska komora Grada Mostara, GIZ- Njemačko društvo za međunarodnu suradnju i Europski parlament mladih Bosne i Hercegovine – Regionalni ured u Mostaru. Sajamske aktivnosti završit će se svečanom ceremonijom koja će se održati u četvrtak, 19. travnja u Centru za kulturu sa početkom u 11 sati. Na ceremoniji će biti upriličena izložba portfolio prezentacija po rezultatima rada školskih istraživačkih timova na temu “Boje Hercegovine”, kao i izložba portfolio prezentacija s prethodnih sajmova.

Bljesak.info

(Visited 186 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments