Ovo su pravi heroji!

31 dec

Exit fondacija u saradnji sa Naftnom industrijom Srbije pokrenula je prvi nacionalni „Youth Heroes“ konkurs, s ciljem da se mladi heroji u Srbiji izvuku iz anonimnosti, predstave javnosti i promovišu kako bi postali inspiracija, ponos i uzor za cijele generacije.

U toku javnog konkursa koji je u novembru raspisan sa ciljem da se pronađu mladi, istinski heroji među nama, na adresu Exit fondacije pristiglo je više stotina prijava, a stručni žiri imao je težak zadatak i umjesto petnaest, kako je prvobitno planirano, odabrao je čak osamnaest mladih heroja iz ukupno pet oblasti: obrazovanja/nauke, preduzetništva, društvenog aktivizma, kulture/umetnosti i kreativnih industrija. Svi oni će već predstojećeg januara zasluženo ponijeti titulu “Youth Hero”!

Najviše pobjednika odabrano je u oblasti obrazovanja i nauke. Ukupno šest mladih ljudi biće proglašeno mladim herojima, od toga tri srednjoškolca i tri studenta. Ubjedljivo prvo mjesto među srednjoškolcima zauzeo je Stefan Velja, mladi pronalazač koji je razvio patent namjenjen razbijanju trombova u organizmu. Pored njega priznanje će dobiti i Jovana Kondić, vlasnica Zlatne Tesline medalje i Zlatne Arhimed medalje za inovacije, kao i Aleksa Konstantinov, vlasnik zlatne medalje sa Međunarodne Matematičke Olimpijade u Tajlandu 2015.

Među studentima i diplomcima, pobjednici u oblasti obrazovanja i nauke su mladi robotičar Kosta Jovanović, koji razvija simulacione modele naprednih humanoidnih robota; dvadesetdevetogodišnji doktor medicine Jasmin Nurković koji ima impresivne 43 publikacije u medicinskim časopisima, kao i Nikola Tepavac, izumitelj VALDI 1 robota za deminiranje eksplozivnih naprava i MARVIN 1 i MARVIN 2 humanoidnih robota na glasovno upravljanje.

Iz oblasti preduzetništva, najistaknutiji kandidat je svakako Lazar Erić, osnivač Udruženja građana za pomoć beskućnicima, „we.care”. Pored njega, tu su i Ivan Petrović, jedan od najmlađih tehnoloških preduzetnika u Srbiji, koji je svoj startap, WorkPuls, pokrenuo prije godinu dana i bez investicije postigao da ima klijente iz preko 50 zemalja širom svijeta i da samostalno finansira svoj razvoj; i Ivan Brkljač, osnivač Arbo projekta, organizacije koja se bavi društveno odgovornom modom.

Iz oblasti društvenog aktivizma, prvo mjesto ponio je diplomirani hemičar, Mirko Kaldaraš, aktivista na projektima podrške romskim studentima u obrazovanju. Nagrađeni su i Aleksa Živković, predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana Leka i osnivač i volonter projekata “Mladi za stare”, “Solidarna odeća” i “Mali Šangaj”, kao i Arsen Arsenović, prvi parakajakaš u Srbiji, koji se zalaže za razvoj sporta osoba sa invaliditetom.

U oblasti kulture i umetnosti istakla se Gala Čaki, višestruko nagrađivana slikarka i stipendistkinja fondacija i udruženja iz Amerike, Indije, Finske, Egipta i Katara; dobitnice priznanja su i Jovana Bobić, osnivač festivala umetnosti “Š.U.N.D. – Šta Umetnost Nudi Društvu” i Tijana Kozarčić, mlada i uspešna harfistkinja.

Iz oblasti Kreativne industrije prvo mjesto pripalo je Milanu Iniću za veoma zapaženi rad i komunikaciju sa mladima putem njegovog YouTube kanala, “Yasserstain”. Drugo mjesto zauzeo je Rade Joksimović, preduzetnik od svoje 16. godine, koji je samostalno naučio da programira, a sa 19 godina pokrenuo svoj prvi biznis i nakon tri godine ga prodao za šestocifren iznos! Na trećem mjestu je Tamara Jakovljević, autorka dokumentarnog serijala “Moj heroj”, uz pomoć kojeg je ekranizovano više od 45 herojskih priča o različitim vrlinama.

Specijalno priznanje “Youth Heroes” žiri je dodijelio studentu Jovanu Simiću poznatom javnosti po tome što je organizovao prodaju svoje kolekcije dresova i akciju Sportski bazar prilikom koje je, uz učešće poznatih sportista i javnih ličnosti, skupljeno 300.000 evra za uspešno liječenje devojčice Nađe Novaković. Jovan je nakon ove prve akcije nastavio sa organizacijom humanitarnih akcija za pomoć ugroženoj djeci.

Mladi heroji odabrani su na sjednici žirija održanoj 10. decembra, a članove žirija činili su Nenad Borovčanin, Državni sekretar za omladinu, Ministarstva omladine i sporta Vlade Republike Srbije, Snežana Lakićević, Menadžerka za saradnju sa Univerzitetima, Naftne Industrije Srbije, Irena Petrović, Zamenik Marketing direktora, Ringier Axel Springer Media AG i Ivan Petrović, Izvršni direktor Exit fondacije, dok je peti član žirija biran po oblastima respektivno, te su dio žirija bili i Miša Lukić, Predsednik UO Publicis Group, Tijana Pavkovljević Bugarski, Direktorka Galerije Matice srpske, dr Igor Stamenković, Univerzitet u Novom Sadu, Zoja Kukić, urednica portala startit.rs i menadžerka SEE ICT, Nemanja Milenković, projektni vođa kanidadture Novog Sada za omladinsku prestonicu Evrope 2018 i Kulturnu prestonicu Evrope 2021.

Dodjela nagrada biće održana u januaru 2016. godine, kada će mladi heroji svečano primiti svoja priznanja.

B92.net

(Visited 161 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments