Profesorica preporučuje: Ovo je najzabavnija metoda za učenja engleskog jezika

30 jan

PIŠE: Marija Živanović, profesor engleskog jezika

Često me pitaju kako sam naučila engleski. Osim što dodam da ga još uvijek učim, nikad nemam jasan odgovor na to pitanje.

Međutim, kad god počnem da tražim dovoljno jake uticaje na svoje znanje engleskog, znate šta mi prvo padne na pamet? Andada si, ama sketmen, drti dajana, džingl belz, tinejdž mjutnt nindža trtlz… Ti zvuci iz rane mladosti, gotovo uvijek mi izmame osmijeh na lice i sjetim se koliko sam bila srećna kada sam otkrila šta riječi u ovim pjesmama zapravo znače, tj. kada je andada si postalo under the sea. Taj osećaj ni danas nije ništa manji.

When the music fades away, the words stay. Muzika je, između ostalog, zaslužna za to što danas razumijemo engleski, što nam je veliki dio vokabulara na raspolaganju, što imamo lijep izgovor i što smo neke gramatičke jedinice lako savladali i usvojili. Za to postoji vrlo lijepo objašnjenje.

U mozgu postoje brojni neurološki linkovi između muzike i jezika, međutim, dokazano je da muzika aktivira neke dijelove mozga u obe hemisfere, što nije slučaj sa jezikom. Tako da, ako zapamtite nešto kao pjesmu, posle nekog vremena, mnogo lakše ćete reprodukovati tu informaciju, nego da ste je samo vidjeli ili čuli. To ilustruje situacija kada neku pjesmu niste čuli godinama, ali se i dalje odlično sjećate teksta. Sjećam se da mi uopšte nije bio stran veznik THOUGH kada sam ga prvi put srela u udžbeniku, jer je bio dio moje tada omiljene pjesme Careless Whisper: …though it's easy to pretend I know you're not a fool…

Slušajući pjesme na stranom jeziku slažete slagalicu. Odjednom, svi ti pojedinačni dijelovi jezika (članovi, predlozi, veznici, itd.) koje ste učili ili još uvek učite, dolaze na svoje mjesto. Čujete prirodan tok reči i još važnije, imate kontekst na osnovu koga možete da razumijete nepoznate riječi, čak i da ih ne potražite u rječniku. Ja nikada nisam učila italijanski, ali zahvaljujući pjesmi Dov'e l'amore mogla sam tokom svog boravka u Italiji da pitam za lokaciju bilo čega (Dov'e…? – Gde je…?).

Ako nam je nešto dosta pomoglo u ranoj fazi učenja kada baš i nismo bili svjesni toga, zamislite tek koliko nam može biti korisno sada, kada svjesno primjenjujemo sistem koji daje rezultate. A još je I zabavno! Evo par savjeta kako da aktivno koristite pjesme u učenju engleskog:

• Slušajte i uživajte! Nemojte žuriti sa bilo kakvom analizom reči u pjesmi, već se prepustite uživanju.
• Ne razumijete sve? Nije važno! Ako vam se dopada pjesma, vrlo brzo ćete početi da je pjevušite, čak iako vam reči nisu jasne.
• Potražite tekst pjesme! U svoj pretraživač ukucajte naziv pesme, dodajte lyrics i pratite tekst tokom slušanja. Otkrićete ljepotu jezika.
• Uživajte u pjesmi! Ovoga puta zajedno sa značenjem – nevjerovatan osjećaj, zar ne?
• Pjevajte! Na taj način uključujete i reprodukciju, koja će vam, osim uživanja, donijeti neprocenjiv kontekst za usvajanje jezika.

Koji su najbolji alati za ovu metodu?

Preporučujem vam YouTube, ali i aplikaciju Shazam. Pored toga što možete da otkrijete o kojoj pjesmi se radi dok sjedite u kafiću ili dok slušate radio u kolima, ova aplikacija vam nudi opciju lyrics, tako da odmah možete da ispratite i značenje pjesme.

U skladu sa temom, podijeliću sa vama stvar koju trenutno slušam.

Ukoliko vam se svidi ova pjesma, možete je iskoristiti da zapamtite fraze poput MAKE UP YOUR MIND, HANG ON, HAVE GOT TO, itd.

Slobodno đuskajte! Koje pjesme su vama pomogle tokom učenja engleskog?

Ako želite da vaš engleski bude još bolji pišite Mariji na [email protected].

Bizlife.rs

(Visited 850 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments