Ovi poslovi će uvijek biti “traženi”

18 sep

Dok se potražnja za nekim poslovima tokom godina pojavljuje i nestaje, neka zanimanja konstantno zahtjevaju određeni broj stručnjaka. Predstavljamo vam pet profesija koje će uvijek biti potrebne, ali i šta vam je neophodno da biste se njima uspješno bavili.

Prodaja i menadžment prodaje

Prodaja je u nekom vidu aktuelna od početka čovječanstva. Njene metode i oblik postojanja mjenjali su se kroz istoriju, ali bez obzira na sve promjene, prodaja je i dalje karakteristična za svako društvo i neophodna je u svakoj poslovnoj branši.

Komunikacija sa kupcima, predstavljanje proizvoda, prodaja i održavanje odnosa sa klijentima prava su nauka, a današnje tendencije u prodaji izučavaju se u školama širom svijeta. Da biste ovladali tajnama prodaje, imate priliku da, bez obzira na dosadašnji smjer školovanja, za manje od godinu dana steknete najbolju kombinaciju znanja i vještina koje možete da iskoristite odmah potom, a sve to zahvaljujući sertifikovanim programima.

Upravljanje finansijama

U svakom preduzeću, čime god da se bavi, neko mora da vodi brigu o finansijskom stanju. Uostalom, kako bi drugačije znali da li postižu uspjeh ako nema nekog da iskalkuliše odnos uloženog i dobijenog. Kao i prodaja, i finansije će uvijek biti aktuelne, zato je ova grana ekonomije uvijek na cijeni.

Za bavljenje finansijama treba da poznajete tehnike računovodstva, statistike, analize. Ukoliko imate sklonosti ka računanju i analitici, finansijski menadžment je vaša prilika da obezbjedite visoke prihode i siguran posao na duže staze.

Softver development

Današnji svijet nezamisliv je bez funkcionisanja neke vrste softvera. U svakodnevnom životu zavisite od softvera mnogo više nego što o tome mislite, počev od telefona, računara, pa do veš mašina, televizora, klima uređaja i mnogo toga drugog.
Softver developeri ranije su morali da prođu dugogodišnje školovanje, dok se danas u ovu profitabilnu oblast može ući i nakon jednogodišnjeg obrazovanja, zahvaljujući praktičnim i konkretnim obukama. Također, sve popularniji su i IT kursevi na kojima se uče mnogobrojni načini programiranja, a s obzirom na neophodnost ovih vještina, njihova popularnost biće aktuelna i u narednim decenijama.

Grafički dizajn

Iako se o grafičkim dizajnerima kao traženim stručnjacima čuje često tek posljednjih godina, njihova uloga je značajna decenijama unazad. Sve u vezi sa brendiranjem, obradom štampanog materijala, fotografijom, kreiranjem vizuelnih elemenata i mnogim drugim zaslugama je grafičkih dizajnera.

Grafički dizajneri potrebni su kako velikim kompanijama, tako i srednjim i malim preduzećima, startapovima, raznim udruženjima bez obzira na branšu. Vještine vizuelnog izražavanja i ovladavanje tehničkim alatima iz oblasti dizajna jednostavno je savladati uz kvalitetan program i adekvatne mentore, pa do posla u ovoj traženoj oblasti možete doći i nakon jednogodišnje obuke.

HR menadžment

Iako je tehnologija bila pogubna za mnoga zanimanja, rukovođenje ljudskim resursima biće teško zamijeniti. Briga o kadru u okviru kompanije je delikatna pozicija od koje zavisi uspješnost čitavog radnog procesa – od regrutacije, izbora i načina rukovođenja zavisiće kvalitet radnika i njihova efikasnost.

Uspješni menadžeri ljudskih resursa izvrsni su u procjenjivanju, organizaciji, motivisanju drugih, pregovaranju i upravljanju. Upravo zbog toga kvalitetni programi usavršavanja u oblasti HR-a stavljaju akcenat na ove vještine, obučavajući vas za uspješno vođenje timova i organizaciju kadrova u poslovnom okruženju.

Ekapija.com

(Visited 406 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments