Otvoren prvi community garden u Sarajevu!

20 sep

U četvrtak, 15.9 2016., u ulici Mula Mustafe Bašeskije, otvoren je park i prvi community garden u Sarajevu pod nazivom ‘Slobodna zona’. Park je produkt jednogodišnjeg rada mladih aktivista i aktivistkinja iz Sarajeva, ali i ostalih gradova, kao i regiona. Nizom radnih akcija, mladi su iz prethodno zapuštenog prostora uspjeli očistiti nekoliko tona građevinskog materijala i smeća koji se tu godinama akumulirao.

dsc_0125

‘U kratkom periodu smo jednu devastiranu površinu uspjeli prenamijeniti u prostor od značaja za sve građane i građanke. Prvi put smo uspijeli stvoriti u Sarajevu jedan prostor u kojem će mladi moći učiti, zabavljati se i komunicirati sa svojim vršnjacima, slobodno i sigurno.’ – kazao je Samir Mahmić, jedan od aktivista.

Važnost same ideje kreiranja ovakvog prostora su prepoznali mnogi pojedinci, ali i donatori i društveno odgovorne kompanije poput Fondacije SHL, Instituta za razvoj KULT, Sarajevske Pivare, KJKP PARK i RedBull-a.

dsc_0100

‘Podatak da na više od 8.000 mještana Starog Grada dolazi tek jedan park je izrazito poražavajući. Lokalne vlasti moraju da uzmu u obzir očuvanje zelenih površina u urbanoj jezgri grada. Moramo da misimo na održivost i zdravo odrastanje budućih generacija, te da konstantno zagovaramo ovakve inicijative u našim lokalnim zajednicama’ – podijelila je Azra Džaferbegović, aktivistkinja Slobodne Zone.

U kreiranom prostoru, koji je okarakterisan i kao ‘prva učionica na otvorenom’, pružit će se prilika obrazovnim ustanovama, organizacijama civilnog društva ali i neformalnim gupama da održavaju edukativne programe i radionice, te mladima ponude jednu novu dimenziju učenja.

dsc_0066

‘Pokazali smo da i u neuređenom sistemu i društvu, možemo sprovesti kvalitetne inicijative. Želimo da ponudimo jednu svijetliju sliku budućnosti koja je ostvariva, uz saradnju svih faktora društva krenuvši od građana pa do lokalnih vlasti.’ – Ahmed Hadžić, aktivista.

Pozivamo sve građane i građanke, institucije, organizacije civilnog društva i društveno odgovorne kompanije koje su zainteresirane za korištenje samog prostora ili unapređenje istog da nas kontaktiraju preko Facebook page-a ili na mail  [email protected]

(Visited 331 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments