Otišla u ratu iz Prijedora, a danas studentica godine u Finskoj!

11 apr

Hermina Jakupović iz Prijedora je dobila nagradu “Student godine 2017” na Univerzitetu Istočne Finske, u konkurenciji od oko 35.000 studenata.

Kako je kazala, ona studira biomedicinu na Zdravstvenom fakultetu univerziteta UEF koji je profiliran upravo za tu oblast.

– Kako su obrazložili, izabrana sam jer sam imala odličan uspjeh kod polaganja kurseva. I to sve u roku. Istovremeno sam i član Univerzitetskog Kolegija i Upravnog odbora Zdravstvenog fakulteta. Također, radila sam kao svakodnevni istraživač oko moždanog raka (neurogliome) i njegovog liječenja i uz to izdala tri naučna rada u internacionalnim naučnim novinama – kazala je Hermina za Nezavisni.ba.

Istaknula je da joj ovo priznanje puno znači, te da će doprinijeti njenom profesionalnom razvoju.

Prema njenim riječima, na ovom univerzitetu studiraju ona i njena mlađa sestra Sabina, koja također studira na Medicinskom fakultetu.

– Naših Bosanaca i Hercegovaca nema baš puno u Finskoj u višim školama. Možda ih ukupno ima oko 20, ali većina njih studira u takozvanim zanatskim univerzitetima, a ne na naučnim – dodala je ona.

Hermina je porijeklom iz Kozarca kod Prijedora.

– Tamo sam se rodila u martu 1991. godine. Prošli smo kroz rat u Prijedoru, preko Travnika, pa sve do Zagreba i Karlovca. U Finsku smo stigli u novembru 1993. godine – kazala je Hermina.

Faktor.ba

(Visited 183 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments