Otišavši na Erasmus, po prvi sam puta vidjela svijet drugim očima

23 feb

Kao dio zajednice ESN-a, imala sam priliku upoznati bogatstvo i vrijednosti rada u multikulturalnom okruženju. Sva ta neprocjenjiva iskustva koja su drugi dijelili sa svojih razmjena i mene su potaknula. Inspirirana načinom života svojih kolega, odlučila sam učiniti mobilnost i svojim načinom života te otići na Erasmus.

Kao studentica engleskog i njemačkog jezika i književnosti, tražila sam mjesto koje će mi omogućiti da unaprijedim govorne vještine njemačkog jezika te Sveučilište koje planom i programom odgovara mojem matičnom. Kao idealna opcija, pokazao se Karl-Franzens Universität u Grazu pa sam odlučila spakirati kofere i zaputiti se u Austriju.

Oko administracije nisam imala ni problema ni stresa. Već sam kao članica ESN-a pomagala drugim studentima prilikom njihovog odlaska i dolaska na mobilnost te sam bila upoznata sa cjelokupnom administracijom i potencijalnim poteškoćama s kojima sam se mogla susresti. Veći problem mi je bio, kao osobi koja dolazi iz velike obitelji, rastanak od bližnjih. Pao mi je teže nego što sam mislila, no njihova neizmjerna potpora i entuzijazam oko moje odluke da provedem semestar vani, uvelike su pridonijeli mojoj lakšoj prilagodbi u novoj sredini.

Najljepše sjećanje na mobilnost u stvari nije sjećanje, već osjećaj koji se u meni probudi kada pomislim na Graz i nije vezan ni uz jedno posebno mjesto ili događaj. Kada pomislim na Graz, sjetim se koliko sam napredovala i razvila se kao osoba. Imala sam priliku upoznati novu, snalažljiviju, bolju sebe. Otišavši na Erasmus, po prvi sam puta u životu izašla iz komfor zone i vidjela svijet drugim očima. To je osjećaj početka jednog novog razdoblja, za koje niste ni svjesni da se dogodio, a došao je tek mnogo mjeseci nakon što sam se vratila kući. Nakon mobilnosti shvatila sam da je samo nebo granica i da je sve moguće ako se odvažiš.

Osim osobnog preobražaja, mobilnost je uvelike pridonijela i kvaliteti moga studija, odnosno mojem profesionalnom usavršavanju. Na Karl-Franzensu sam, osim odsjeka za Anglistiku/Amerikanistiku i Germanistiku, imala priliku studirati i na odsjeku za Interkulturalnu komunikaciju. Imala sam prilike slušati kolegije koji se ne bave samo gramatikom i književnosti, već i kulturom, što smatram izrazito važnim i korisnim jer studentima daje rijetku priliku da tijekom formalnog obrazovanja steknu interkulturalne komunikacijske vještine. Vjerujem da će upravo taj aspekt studija u inozemstvu pridonijeti kvaliteti mojeg budućeg rada.

Ukoliko i ti sanjaš o odlasku na mobilnost, ali konstantno nailaziš na prepreke, usudi se iskoračiti iz svoje komfor zone jer tada ti život tek počinje.

Petra Lang,
predsjednica Erasmus studentske mreže Hrvatska

kampus.hr

(Visited 150 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments