“Omladinska kompanija” – kao nova forma privrednog subjekta

15 feb

Stopa nezaposlenosti u Srbiji u drugom kvartalu 2015. godine iznosila je 17,9%, a među mladima starosti izmedu 15 i 30 godina taj procenat je oko 37%. Najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku Srbije pokazuju da je na tržištu rada Srbije nezaposleno 90.000 mladih starosti od 20 do 24 godine i 100.000 mladih od 25 do 29 godina.

Tim povodom je u Privrednoj komori Srbije predstavljen prijedlog nove forme privrednog subjekta – omladinske kompanije, koja postoji u EU i predviđa olakšice za mlade početnike u biznisu.

Naime, u okviru projekta “Budućnost možete mijenjati” koji je sprovela organizacija “Dostignuća mladih u Srbiji”, a finansiralo Ministarstvo omladine i sporta, u oktobru 2015. godine formirana je Radna grupa sa zadatkom da napravi presjek trenutnog stanja na polju omladinskog preduzetništva i definiše elemente potrebne za kreiranje zakonskog modela funkcionisanja nove vrste privrednog subjekta – omladinske kompanije. Rezultati dosadašnjeg rada pokazuju da se mladi, uprkos tome što žele da pokrenu biznis i imaju dobre ideje, ne odlučuju za preduzetništvo zbog nedostatka iskustva i finansijskih sredstava.

Cilj formiranja nove vrste privrednog subjekta je da se umjesto jednokratnih subvencija ukinu opterećenja na početku poslovanja i tako omogući mladom čovjeku da ostvari svoje preduzetničke inicijative i održi profitabilan posao.

– U anketi koju smo sproveli među 100 naših alumnista – nekadašnjih polaznika obrazovnih programa iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti, čak 83% njih reklo je da planira pokretanje sopstvenog biznisa, što je veoma ohrabrujuće, ali istovremeno i u totalno obrnutoj korelaciji sa stavom mladih u Srbiji uopšte – rekao je Darko Radičanin, izvršni direktor “Dostignuća mladih u Srbiji”.

Pomoćnica ministra omladine i sporta Snežana Klašnja istakla je da to ministarstvo podržava inicijativu za uspostavljanje pravnih mogućnosti za osnivanje omladinskih kompanija, s obzirom na to da sada ima dosta prepreka. Ona je istakla da su se u Srbiji dobro pokazali srednjoškolci sa učeničkim kompanijama i da bi trebalo razviti i model omladinskih kompanija. Usvajanjem posebne forme za mlade preduzetnike smanjila bi se prepreka koja je ocjenjena kao najveća, a to je strah od neuspjeha.

Omladinska kompanija bi trebalo da funkcioniše kao privredni subjekt koga karakteriše starosna dob osnivača i koji omogućava mladom čovjeku da, uz definisane beneficije, uplovi u preduzetničke vode i održi stabilno i profitabilno poslovanje.

Organizacija “Dostignuća mladih u Srbiji” razvija model omladinske kompanije u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta, Ministarstvom privrede, kompanijom EY i Privrednom komorom Srbije, kao i sa udruženjima mladih i predstavnicima relevantnih institucija, organizacija i kompanija poput NALED-a i Naučno-tehnološkog parka Beograd, odnosno “Serbian Venture Network”-a, čiji su predstavnici govorili na današnjoj konferenciji. Uskoro bi ovom timu trebalo da se priključi i Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, kako bi se cio prijedlog i pravno-formalno uobličio i predstavio nadležnima.

Ekapija.com

(Visited 153 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments