Austrija: Šnicla, salata, mladi krompirići
Austrijanci obožavaju da za ručak pojedu nešto vruće i zasićujuće, a tanka šnicla koja se valja u prezle i zatim prži, pravi je izbor za njih. Najukusnija je kada se služi sa mladim krompirom i zelenom salatom
Brazil: Feižoada, kokosova voda
Brazilska kuhinja toliko je raznovrsna da je nemoguće izabrati samo jedno jelo, ali većina Brazilaca reći će da obožava feižoadu, kuvano jelo od crnog pasulja sa dimljenom govedinom i svinjetinom. Obično se služi sa pirinčem, tamnozelenim povrćem poput spanaća, farofom (prženo manioka brašno), ljutim sosom i kriškom pomorandže koja olakšava varenje.
Kina: Bijan dang
Zaposleni u Kini nose ručak od kuće ili kupuju bijan dang na putu ka kancelariji. Ovo jelo često sadrži pirinač, meso ili jaja, zemičke kuvane na pari i hrskavo povrće. Pojedinim radnicima u Kini navodno je dozvoljena kratka dremka nakon ručka kako bi porasla njihova produktivnost. Pojedine kompanije zato daju dvojim zaposlenima dva sata pauze sredinom dana.
Francuska: Sendvič sa puterom i šunkom, pita od jabuka, voda
Hrskavi baget sa neposoljenim puterom i Jambon de Paris predstavlja jednostavan i izvrstan obrok, a Francuzi nakon sendviča obožavaju da pojedu nešto slatko, poput pite od jabuka.
Njemačka: Karivurst, jabuka, kafa, voda
Radnici u Njemačkoj preferiraju kraće pauze i radije ostaju u svojim kancelarijama nego da prošetaju do obližnje radnje ili restorana, dok nekolicina radnika koja ima duže pauze od pola sata odlazi u kantine. Omiljeno jelo Nijemaca je karivurst, koje se sastoji se od pržene kobasice (cijela ili isječena na kolutiće) sa sosom od paradajza i karija. Nezaobilazni prilog ovom specijalitetu je pomfrit.
Indija: Pirinač, mong dal (kari sa graškom i krompirom), čapati, čaj
U Indiji je ručak porodična stvar, čak i ako ljudi ne sjede zajedno tokm objedovanja. Hranu, koja se pakuje za članove porodice na poslu, razvoze ljudi na motorima – njihov posao je da dostave hranu. Ova vrsta usluge vrlo je popularna u većim gradovima poput Mumbaja. U kutije za ručak obično se pakuju pirinač i povrće sa karijem sa sočivom, čapati hleb i šolja zaslađenog čaja.
Italija: Pasta sa tunjevinom, espreso
Dok radnici u manjim gradovima i selima odlaze kući na porodični ručak, zaposleni u većim italijanskim gradocima često posjećuju tavola calda, ili snek bar.
Ukoliko se na pauzi zateknu kod kuće, Italijani najradije konzumiraju pastu s tunjevinom, paradajzom i maslinama, i zelenu salatu, dok u snek baru najviše vole da poruče pizza al taglio – velike četvrtaste pice koje kupci kupuju u onoj količini koja im odgovara.
Japan: Bento, ramen, čaj
Japanci na raspolaganju imaju pauzu za ručak od samo pola sata, pa je vrlo bitno da njihov obrok bude brz i zasićujući. U bento kutije, specijalno namenje ručku, pakuje se sve i svašta – pirinač, povrće, meso, sir, voće, slatkiši, kuvana jela… Još jedna izuzetno popularna opcija je ramen, koji može da se nađe širom Japana.
Kenija: Riba, kupus, ugali
Radnici u Keniji odlaze za ručak u restorane sa svojim kolegama. Mnoga tradicionalna kenijska jela sadrže dimljenu ili prženu ribu i ugali – jelo od kukuruznog brašna, koje se često kombinuje sa povrćem poput kupusa.
Holandija: Sendvič sa sirom, jabuka, grožđe
Holanđani su ponzati po svojoj ljubavi prema siru – svaki stanovnik u prosjeku godišnje pojede 17 kilograma ove namirnice. Zato ne čudi što ljudi u ovoj zemlji svaki dan odlaze posao “naoružani” sirom. Sendviče najradije kombinuju sa isječenim kriškama jabuke ili grožđem.
Španija: Tapas od mesa ili morskih plodova, patatas bravas, kroketi, hljeb
Španci su ideju o pauzi za ručak doveli na sasvim novi nivo. U ovoj zemlji je uobičajeno da ljudi tokom podneva, kada su najveće vrućine, u cijelom gradu naprave pauzu za ručak od po dva-tri sata. Većina u tom periodu odlazi kući na porodični ručak koji obično prati dremka ili “sijesta”. Iz tog razloga, ručak je najobimniji obrok u toku dana, sastoji se od nekoliko jela, uključujući salatu, gaspačo i zalogaje od mesa ili morskih plodova.
Švedska: Fika pauza, vruć napitak i pecivo
Šveđani često prave fika pauze, najviše ujutro i oko podneva. Fika pauza traje 20 minuta, a predstavlja odličnu priliku za druženje radnika uz kafu, biskvite i pecivo.
Turska: Pide hljeb, kafa
Velika Britanija: Sendvič sa tunjevinom, supa od krompira i praziluka
Sudeći prema istraživanju kompanije “Viking”, Britanci nisu naročito komplikovani kad je u pitanju ručak. Na njihovom meniju najčešće se nalazi sendvič s tunjevinom ili supa s prazilukom i krompirom podgrijana u mikrotalasnoj pećnici, dok nakon obroka najviše vole da se zaslade “Maltezersima” i popiju kafu.
SAD: Peperoni pica, čokoladni sladoled, Skitls, Koka-kola
Ručak u SAD jedna je od najuzbudljivijih, ali i najkaloričnijih stvari. Zaposleni najviše vole peperoni picu, a 62 odsto radnika pauzu provodi za svojim kompjuterskim stolom. Amerikanci na pauzi za ručak takođe jedu čokoladni sladoled, “Skitls” i piju Koka-Kolu.
Vijetnam: Ban seo, ban mi
Kada je riječ o uličnoj hrani, Vijetnam definitivno ima jednu od najbogatijih ponuda na svijetu. Jedna od najčešćih opcija je ban seo – hrskava palačinka od pirinčanog brašna koja se služi sa proprženom svinjetinom, kozicama i povrćem.
Druga opcija je ban mi, hljeb sličan bagetu, punjen dinstanim mesom, hrskavom rendanom šargarepom, rotkvicama i svježim čili papričicama.
Nezavisne.com