Održano 4. državno takmičenje mladih u poduzetništvu u Sarajevu

13 apr

Četvrto državno takmičenje srednjoškolaca u poduzetništvu (Munja Business Challenge) održano je 12. i 13. aprila u Sarajevu (Networks Centar). Na takmičenju je učestvovalo 76 učenika srednjih škola iz 20 gradova. Kroz ovo takmičenje učesnici rješavaju izazov tj. poslovni zadatak. Mješoviti timovi učenika uz pomoć mentora osmišljavaju rješenje zadanog poslovnog problema, svoj biznis proizvod ili uslugu i prezentuju ga pred stručnim žirijem i ostalim učesnicima. Kroz Business Challenge mladi razvijaju svijest o biznisu i poduzetništvu, kao i vještine rješavanja problema, timskog rada, analitičkog razmišljanja, prezentacijske vještine, te unaprijeđuju vlastito samopouzdanje, sve to što je sutra od velike važnosti kada se nađu na tržištu rada.

mbc 16 - plakat a3 - munja grupna1_crop

Kako je rekao direktor Munja Inkubatora, organizatora takmičenja, Jan Zlatan Kulenović –  Ovo je od velikog značaja kada znamo da je 63% mladih u BiH nezaposleno, a većina perspektivu vidi u nalaženju posla u javnom sektoru, što je i nerealno i neodrživo. Upravo zbog toga, bitno je još dok su u školi mlade osvijestiti i na praktičan način aktivirati i upoznati ih sa svijetom poduzetništva i opcijama koje postoje.

20160412_160607_resized mbc16 c mbc16 gPrisutnima se obratio i Premijer Kantona Sarajevo Elvedin Konaković, direktorica Američke privredne komore Violeta Čibukčić, direktorica finansija Telemacha Hajdi Mostić, direktor Posao.ba Edin Mehić,  i niz drugih partnera koji su motivirali mlade da se bave poduzetništvom i koji su predstavili načine i resurse za podršku mladima u razvoju biznisa.

Organizator takmičenja je Inkubator društvenih inovacija „Munja“ uz podršku Networks Centra, Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, Kantona Sarajevo, Fondacije SHL, TELEMACH-a, Nove Banke, Američke privredne komore, OXFAM-a, Balkan Trust for Democracy, Dostignuća mladih Srbija, Coca Cole, BNC i dr.

Pobjednički tim čine: Dragana Lazarević iz Dervente, Amna Delibašić iz Kaknja, Omar Dervišević iz Tuzle, Aida Hrustić (Srednja škola metalskih zanimanja) iz Sarajeva i Josipa Petra Pravdić (Katolički školski centar) iz Sarajeva.

Četiri pobjednička tima predstavljat će BiH na regionalnom takmičenju Zapadnog Balkana u Zagrebu od 17. do 19. aprila/travnja 2016. god.

mbc X

 

(Visited 1.398 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments