Održana promocija knjige “Socijalizam, ekonomska kalkulacija i poduzetništvo”

2 nov

Centar za poslovnu afirmaciju (CPA) i Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici izdali su knjigu pod nazivom „Socijalizam, ekonomska kalkulacija i poduzetništvo“ autora Dr. sc. Jesúsa Huerta de Sote, prof. Ekonomskog fakulteta Univerziteta Kralj Juan Carlos u Španiji.

Tema koja se obrađuje je ujedno jedna od najznačajnijih ekonomskih debata XX stoljeća, a to je mogućnost uspješnog upravljanja tržištem na potpuno centraliziran način posredstvom državnih institucija, nasuprot slobode agiranja privatnih poduzetnika.

Sadržaj samog djela je od izuzetnog značaja za bosankohercegovačku javnost, obzirom da se još uvijek sa sumnjom prate djela privatnih aktera na tržištu, a očekivanje da država aktivno učestvuje u ekonomskim aktivnostima je još uvijek prisutno.

Sama knjiga je pisana naučno-akademskim stilom, a sadržaj koji obuhvata tiče se rasprave o ulozi informacija u poduzetništvu, načinu funkcioniranja poduzetništva na osnovu subjektivnih disperzivnih informacija, te utjecaju socijalizma na poduzetništvo i ekonomsku aktivnost u smislu slanja i prijema pogrešnih tržišnih informativnih signala.

Dr. sc. Kadrija Hodžić, red. prof. Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Dr. sc. Hasan Mahmutović, vanr. prof. Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici su u svojoj zajedničkoj recenziji ocijenili da je “Objavljivanje ove nadasve vrijedne knjige izuzetno korisno za akademsku zajednicu kritički usmjerenu na preispitivanje postojećih teorijskih paradigmi, tako i onih koje odlučuju ili će odlučivati o bosanskohercegovačkoj politici razvoja”.

Dr. sc. Slaviša Tasić, vanr. prof. Internacionalnog univerziteta u Sarajevu objašnjava da “De Sotova rasprava nije nipošto ograničena na socijalizam. Sve što važi za klasičnu plansku privredu važi i za današnje, suptilnije ali sve prisutnije pokušaje državnog miješanja u spontane tržišne procese koje on inače smatra samo mekšim oblicima socijalizma”.

Dženan Smajić, ujedno član našeg izdavačkog tima CPA, je izjavio da se nada “..da će ovo djelo osvježiti debatu o ulozi države i poduzetnika u ekonomskim aktivnostima, i da će krajnji rezultat biti veće poštovanje i priznanje za rad naših privatnih poduzetnika i poslodavaca koji uspjevaju da u komplikovanim okolnostima koji vladaju u BiH organizuju poslovne aktivnosti od kojih bosanskohercegovački građani finansiraju važne im institucionalne aktivnosti”.

G. Smajić je također spomenuo da je CPA trenutno u realizaciji projekta doniranja primjeraka knjige univerzitetskim i fakultetskim bibliotekama širom BiH, sa ciljem upoznavanja akademske zajednice sa sadržajem samog djela. Knjiga je također dostupna u besplatnoj elektronskoj formi na zvaničnoj stranici CPA.

Uskoro očekujemo organizovanje promocije ovog djela, koje će se održati također širom BiH.

(Visited 141 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments