Održan evaluacijski sastanak peer edukatora/ica na aktivnosti „Prvi put biram!“

18 jun
Aktivnost Koalicije za slobodne i poštene izbore – Pod lupom pod nazivom ”Prvi put biram!” podrazumijeva edukaciju mladih birača, državljana Bosne i Hercegovine (BiH) koji su tek navršili ili će u skorije vrijeme navršiti 18 godina starosti čime će steći uslove za glasanje na izborima.
 

Izlazak za izbore je od velike važnosti za razvoj demokratije u BiH, a mladi čine oko 21% biračkog tijela. U svakom izbornom ciklusu postoji određeni broj „novih potencijalnih glasača“ koji su tek postali punoljetni i koji se po prvi put susreću sa mogućnošću glasanja. Da bi se ohrabrili, dodatno informisali i edukovali Koalicija ‘Pod lupom’ je organizovala ovakav vid edukacije namijenjen baš za one koji će prvi put da biraju.

U protekla tri mjeseca Koalicija ”Pod lupom” je zajedno sa svojih 28 edukatora održala 572 radionice širom Bosne i Hercegovine i edukovala približno 13.000 mladih!

Evaluacijski sastanak u okviru ovog projekta za uspješne edukatore i edukatorice iz cijele Bosne i Hercegovine održan je u Sarajevu 17. i 18. juna.

Glavni cilj je doprinijeti unapređenju kvalitete izbornog procesa u BiH, u skladu sa međunarodnim standardima i najboljim praksama, ohrabrujući aktivno učešće građana u posmatranju izbora i zagovaranju unapređenja izbornog zakonodavstva.

Realizacija navedene aktivnosti je omogućena uz finansijsku podršku i saradnju Evropske Unije .

(Visited 156 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments