Održan drugi Socijalni dan ASuBiH: Srednjoškolci jedan dan zamijenili školske klupe radnim mjestom

21 okt

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) već drugu godinu realizuje
projekat „Socijalni Dan

Socijalni dan je projekat koji  srednjoškolcima pruža priliku da na jedan dan zamjene školske klupe radnim mjestima. Projekat sprovode mnoge omladinske organizacije u Evropi kao što su Italija, Njemačka, Danska, Srbija, Belgija, Norveška i .sl. Srednjoškolci učestvujući stiču prvo radno iskustvo, teorijsko znanje primjenjuju u praksi i odlučuju  o budućem zanimanju. Za svako radno mjesto na kojem srednjoškolac volontira, poslodavac treba da uplati dnevnicu za tog učesnika u Fond Socijalnog dana. Svrha Fonda je da srednjoškolci prikupe novčana sredstva kojima će se finansirati projekti u lokalnim zajednicama i s time  zadovolje  potreba mladih i zajednice.

Ove godine ASuBiH je uspjela angažovati preko 800 srednjoškolaca širom Bosne i Hercegovine a samo lokalni tim Sarajevo ima preko 100 radnih mjesta. Iz godine u godinu povećava se broj srednjoškolaca koji imaju želju da primjene znanje u različitim naučnim sektorima.  Jedna od učesnica Socijalnog Dana navodi:

„Ovo je prvi put da se srećemo sa ovakvom radnom akcijom i veoma nam se svidjelo. Atmosfera je bila veoma opuštena i upoznali smo se sa osnovama zadataka koji su nam bili povjereni. Nadamo se da ćemo u budućnosti imati priliku opet učestvovati u ovakvom obliku aktivnosti.“

U ime srednjoškolaca molimo  Vas da ovu vijest objavite na Vašem portalu kako bi što više srednjoškolaca moglo saznati za ASuBiH, s ciljem da se aktiviraju i rješe probleme u njihovoj lokalnoj zajednici

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i okuplja sve mlade koji pohađaju u srednju školu na prostoru BiH. Lokalni timovi su odjeli ASuBiH-a koji realizuju aktivnosti koje provodimo u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali realizuju i svoje samostalne aktivnosti. 

(Visited 134 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments