Odraz munjevitosti

29 okt

Piše: Erna Ključić

Bilo je potrebno samo da se prijavite. Dakle, samo par smislenih, pristojnih rečenica u prijavnom obrazcu dijelilo Vas je od učenja novih stvari, od učenja praktičnih stvari, rađanja novih ideja do super putovanja i druženja sa super ekipom. Ako ste promašili ovaj, nemojte naredni put. Informišite se, učite i putujte.

Seminar koji su organizovali MUNJA Inkubator društvenih inovacija i Udruga Odraz iz Hrvatske bio je jedan u moru, ali svakako ne šablonski. Nije to bio još jedan mirovni kamp. Tema ovog seminara bila je: Mladi i održivi razvoj; socijalno poduzetništvno, nove mogućnosti zapošljavanja.

Valjda me u ovom nazivu najviše privukao termin – “zapošljavanja”. Šta drugo da te privuče u državi Bosni i Hercegovini kada represija i depresija usko sarađuju jedna s drugom…?!

Nedugo nakon moje prijave zazvonio je telefon. “Logistiku” su ove dvije ekipe savršeno odradile; smještaj, hrana i prevoz. Nema da fali!
Prvi dio seminara, u Sarajevu, održan je u julu mjesecu u prostorijama Munja inkubatora. Dvadesetak učesnika iz različitih gradova, organizacija i različitih usjmjerenja; cijela jedna eksplozija ideja i saradnji. Sarajevo nas je ovaj put počastilo s malo više teorije. Ipak, završiti ću na šturom opisu, jer prava poslastica čekala nas je u Zagrebu i Čakovcu.
U oktobru, krenuli smo put Zagreba, cijela ekipa. Nekako, kada se domaćini potrude oko smještaja, hrane, prevoza, sve je lakše, slađe… Susjedi u „lipoj našoj“ svojski su se potrudili!

Na prvom dijelu seminara naši predavači uveli su nas u svijet termina o održivom razvoju, koji se, vjerovali ili ne, ne odnosi samo na zaštitu životne sredine. Kao i u Sarajevu i u Zagrebu smo imali priliku slušati fantastične predavače, ali jedna je briljirala – Gabrijela Martić iz Mreže mladih Hrvatske. Za njom nisu zaostajale ni Andrea Pandurović Urgin iz Volonterskog centra Zagreb i Morana Makovec iz Ministarstva socijalne politike i mladih Republike Hrvatske.

Drugi dio posjete Hrvatskoj odnosio se na učenje iz primjera dobre prakse. Naša ekipa, nakon uvoda u svijet društvenog poduzetništva u Hrvatskoj, imala je priliku posjetiti ACT grupu u Čakovcu.

„Čakovec je gospodarski, ekonomski, kulturni i upravni centar Međimurske županije. Privreda grada zasnovana je na metaloprerađivačkoj industriji (Letina, Ferro-Preis, Metal dekor, Senko) tekstilnoj industriji (Čateks), industriji obuće (Jelen), proizvodnji hrane (Vajda, Čakovečki mlinovi, Perutnina Ptuj), drvo-prerađivačka industrija (Linea Cod, Pana, Promming, Međimurjeplet), graditeljstvu i obrtništvu. Značajna je i izdavačka djelatnost tvrtke Zrinski. Iako je Čakovec većinom grad poslijeratne arhitekture, dinamičan je, ima razvijenu industriju, mjesto je trgovine, obrazovanja unutar i suradnje između županija i država. Posljednjih godina izgrađeno je nekoliko trgovačkih centara. U 2013. godini počela je prodaja parcela gospodarskim tvrtkama na prostoru bivše vojarne i vojnog poligona.“

odraz_fotka2

Mnogo se priča o Čakovecu u svijetu društvenog poduzetništva, ali s razlogom. U okviru ACT grupe, gdje nas je dočekao ljubazni direktor Teo Petričević, a posjetili smo ACT Printlab i Socijalnu zadrugu „Humana Nova“. Svakako, neizostavna je bila i Margareta Mihalić iz Volonterskog ureda Međimurja koja nam je prezentovala rad volontera na ovom području.

odraz3Iza ovog zvučnog imena „ACT Printlab“ stoji super ekipa od pet mladih gerilaca koji rade čuda od recikliranog tekstila, kartona i papira. Oni dizajniraju super rokovnike, notese i sličan kancelarijski i izvan-kancelarijski materijal koji je 100% iskoristiv; uz svaki kupljen rokovnik dobijate i karticu sa sjemenom smreke! Cijeli projekat je nazvan Ekoteka.

 

Humana Nova je malo drugačiji oblik društvenog poduzetništva, pa ga to čini jedinstvenim. U dvije velike hale; zaposleno je ukupno petnaestak osoba iz marginaliziranih grupa koje recikliraju staru odjeću i obuću.

odraz2

 

U jednoj hali se donirana odjeća sortira, iskoristivi dio odlazi u „dućan“, jedan dio se uz pomoć mašina obrađuje u krpe koje se izvoze za auto- servise, jedan dio se čak reciklira i izvozi u Indiju. U drugoj hali se od starih komada odjeće stvaraju novi odjevni predmeti i modni dodaci, torbe, šalovi…

Naše malo putovanje završilo se u jednom autohtonom međimurskom restoranu uz nezaboravni sladoled od buče i međimursku gibanicu, gdje smo podijelili utiske i već, pomalo nostalgični, napustili ovaj divan kraj Hrvatske, vraćajući se u Bosnu (i Hercegovinu) puni ideja.

(Visited 230 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Admin